UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені визначили місце страти "салемських відьом"

У 1692 році за підозрою в чаклунстві були страчені 20 чоловік.

Групі археологів на чолі з істориком Емерсоном Бейкером з Державного університету Салема в США вдалося визначити точне місце страти так званих "салемських відьом". Про дослідження вчених повідомляється на сайті CBS News.

Використовуючи архівні матеріали, аерофотозйомку і сонари, вчені встановили, що страта пройшла в районі Проктор Леджено, який раніше представляв собою зарослу ділянку лісу, а зараз оточений двома житловими вулицями і аптекою. У XIX столітті на цю ж ділянку після дослідження архівних документів вказував історик Сідні Перлі, однак до нього ніхто не прислухався: місцеві жителі вважали, що страта була здійснена на вершині так званого Пагорба Шибениць.

Адміністрація Салема планує встановити в районі кари "салемських відьом" знак, що вказує на трагедію, що що сталася на цьому місці.

Кара "салемських відьом" є одним із трагічних моментів історії США. У 1692 році за звинуваченням у чаклунстві у Салемі були повішені 19 осіб (як встановили вчені, не на шибеницях, а на деревах), а одна - роздавлена камінням. Крім того, від 175 до 200 осіб були посаджені в тюрму, мінімум п'ять з них померли.

Раніше італійські археологи виявили поховання дівчинки-підлітка, спаленої в середні століття як відьму. Судячи з того, що яма, в яку скинули тіло, була засипана важкими валунами, кати вважали, що і після страти дівчинка продовжує представляти небезпеку.