UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені визначили батьківщину сучасних людей

Дослідники вважають, що перші люди сучасного типу з'явилися на півдні Африки.

Вчені з Інституту медичних досліджень Гарвана заявили про те, що найперші представники людей сучасного типу виникли на півдні Африки і існували там протягом 70 тисяч років. Кліматичні зміни в регіоні вплинули на те, що стародавні люди почали освоювати нові території, повідомляє EurekAlert!.

У ході дослідження вчені вивчили численні зразки крові для того, щоб скласти найповнігий каталог мітохондріальних геномів, які належать до гаплогрупи L0. Дослідники об'єднали 198 мітогеномів з базою даних, в якій містилася інформація про гаплогрупу L0. Виявилося, що 200 тисяч років тому материнська лінія Homo sapiens вперше з'явилася на південь від басейну річки Замбезі, в регіоні, який простягнувся від півночі Ботсвани до Намібії на заході і Зімбабве на сході.

У цьому регіоні знаходилася найбільша озерна система Африки, озеро Макгадікгаді. Поступове висихання озера через рух тектонічних плит призвело до появи великих водно-болотистих угідь, які є сприятливим середовищем для життя. У результаті перші люди процвітали в цьому районі протягом 70 тисяч років.

Зміна в опадах і осі обертання Землі призвели до того, що стародавні люди почали мігрувати і освоювати нові регіони. Це сталося 110-130 тисяч років тому.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше вчені встановили, що гени неандертальців викликають депресії, нікотинову залежність і захворювання шкіри у сучасних людей.