UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені виявили в клітинах "пособників" ВІЛ

Білок TMEM16F допомагає вірусу проникати в клітину.

Вчені заявили про те, що їм вдалося виявити "пособника" ВІЛ, який допомагає вірусу проникнути крізь мембрану клітини. Висновки дослідників опубліковані в журналі Cell Host and Microbe.

У ході дослідження вчені створили "муляж" ВІЛ, використовуючи його оболонку, заповнену білками, що світяться. Це допомогло біологам зрозуміти, як gp120 змушує клітину виділяти іони кальцію і навіщо вони потрібні вірусу, спостерігаючи за рухом цих молекул всередині клітини.

Як виявилося, іони кальцію були особливим сигналом, який ВІЛ подає своєму головному "пособнику" в клітці – білку TMEM16F. Коли іони кальцію досягають його молекул, TMEM16F починає перекачувати на поверхню клітини особливі жирові молекули, вихід яких з клітки зазвичай є сигналом того, що клітина гине і імунна система повинна її "утилізувати".

ВІЛ, у свою чергу, використовує ці молекули для того, щоб прикріпитися до поверхні клітини за допомогою gp120, розчинити частину її мембрани за допомогою білка gp41 і вкинути вірусну РНК у внутрішньоклітинну середу. Коли вчені заблокували роботу білка TMEM16F або видалили ці жирові молекули з поверхні клітин, вірус майже повністю втратив здатність проникати всередину них, в результаті чого число інфікованих клітин знизилося приблизно в шість разів.

На даний момент вчені вивчають те, які важливі функції в роботі імунних клітин виконує TMEM16F, і чи можна заблокувати без шкоди для організму.

Раніше повідомлялося про те, що вчені успішно випробували щеплення від ВІЛ. Вчені навчили імунну систему гризунів розпізнавати частки ВІЛ за допомогою "коктейля" з особливих білків, схожих за структурою на частини оболонки вірусу.