UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені виявили рибу, яка затримує дихання під водою

Риба може перебувати без кисню до чотирьох хвилин.

Вчені помітили незвичайну поведінку риб виду Chaunax endeavouri. Замість того, щоб пропускати воду через зябра, вони затримують дихання і можуть перебувати без кисню до чотирьох хвилин, повідомляє Naked science.

Для дихання більшість риб захоплює воду, яка містить кисень, ротом, прокачують через зяброві камери, а потім виштовхують із зябрових щілин. Тепер же була знайдена риба, яка затримує воду в зябрових камерах і може тримати її там до чотирьох хвилин.

Вигляд Chaunax endeavouri також називають риба-труна. Дослідники спостерігали за представниками даного виду в різних частинах Атлантичного і Тихого океану і не помітили явних ознак вдиху і видиху протягом декількох хвилин. Виявилося, що риба затримує воду в своїх зябрових камерах і випускає її тільки після того, як витратить весь запас кисню з неї. При цьому, об'єм тіла Chaunax endeavouri може зменшуватися на 30%.

На думку вчених, затримка дихання на тривалий час може допомогти рибам даного виду зберігати енергію, яку вони використали б для активного перекачування води. Крім того, роздування до такого розміру може бути також сигналом для хижаків.

Раніше біологи з Японії описали новий вид карликових морських коників. Тварина отримала видову назву Hippocampus japapigu - "японська свиня". Морський коник мешкає на глибині від п'яти до 22 метрів в центрі і на південному сході Японії.