UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені виявили під кригою Гренландії гігантський кратер

Кратер є наслідком зіткнення з "залізним" метеоритом.

Вчені з Копенгагенського університету виявили в Гренландії гігантський ударний кратер, який був прихований 930-метровою товщею льодовика Гайавата. Як повідомляє Naked science, кратер з'явився в результаті падіння на Землю "залізного" метеорита.

У ході дослідження вчені провели у Гренландії топографічні вимірювання за допомогою радара, який був розміщений на літаку. Радар вловлював радіохвилі, які проходили крізь лід і відбивалися твердою поверхнею острова.

Дослідники відзначають, що вперше обриси кратера були помічені у 2015 році за допомогою даних, отриманих в ході вивчення далекого сходу Гренландії за програмою NASA Operation IceBridge. Цікаву ділянку додатково обстежили за допомогою широкосмугового радара, наданого гляциологами з Німеччини. Ця робота дозволила визначити зовнішні і внутрішні обриси кратера.

Крім того, вчені отримали зразки, які були винесені талою водою до краю льодовика. Ці зразки містили мінерали, характерні для ударного кратера: кварц, що пройшов через плавлення, а також нікель, платину, золото і кобальт в кількостях, незвичайних для земної кори. На думку дослідників, це свідчить про те, що метеорит, який впав тут, був багатим металами астероїдом.

Діаметр кратера сягає 31 кілометра; проведене вченими моделювання показало, що залишити його міг метеорит розмірами порядку півтора кілометрів.

В середині лютого 2013 року жителі багатьох регіонів Уралу спостерігали болід - вогненна куля з хвостом, чий політ завершився яскравим спалахом і вибухом. Маса космічного тіла до вибуху, за оцінками вчених, становила близько 10 тисяч тонн, розмір - близько 17 метрів. За результатами аналізу фрагментів було встановлено, що челябінський метеорит відноситься до класу звичайних хондритів.

На думку дослідників, вік метеорита приблизно дорівнює віку Сонячної системи.