UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені виявили найвищу концентрацію пластику на морському дні

Концентрація пластику склала 1,9 мільйона частинок пластику на квадратний метр.

Міжнародна група вчених зафіксувала найвищу концентрацію мікропластику на морському дні. Як повідомляє EurekAlert, у Середземному морі біля берегів Італії на квадратний метр морського дна припадало 1,9 мільйона частинок пластику.

Ці відкладення включають в себе в основному волокна від одягу та інших синтетичних тканин. Крім того, були знайдені також частини більших пластикових предметів, які з часом зруйнувалися.

Щорічно в океан потрапляє близько 10 мільйонів тонн пластикових відходів. Незважаючи на те, що про пластик на поверхні води добре відомо багатьом, такі відходи складають всього 1% пластикового сміття, яке потрапляє у море. Решта 99% опускаються на дно, але до недавнього часу вчені не знали, що з ними там відбувається.

Нове ж дослідження показало, що глибоководні течії діють як конвеєр, який переносить частинки пластику по морському дну. Ці потоки сприяють концентрації пластику у величезні скупчення, які є аналогами "сміттєвих плям" на поверхні океану.

Такі течії також переносять насичену киснем воду та поживні речовини, а значить, вони є важливою частиною морської екосистеми, всередині якої мікропластик може бути поглинений морськими організмами.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше вчені заявили про те, що слідом за бронзовою і залізною добоюна Землі настала пластикова доба. Частинки пластику почали відкладатися в скам'янілостях, що свідчить про наростання його виробництва з 1945 року.