UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені виявили можливе джерело магми під супервулканом в Італії

За словами дослідників, вулкан стає все більш небезпечним.

Вчені виявили можливу "гарячу зону" під Флегрейськими полями - вулканічною кальдерою поряд з Неаполем (Італія). Висновки дослідників опубліковані на сайті Phys.org.

За словами дослідників, потенційне джерело магми знаходиться під містом Поццуолі і поширюється під морем на глибині близько чотирьох кілометрів. Вчені відзначають, що виявлена зона може бути або невеликою магматичною бульбашкой, або тільки верхівкою більш великого утворення, яке знаходиться ще глибше.

Незважаючи на те, що точне походження цієї гарячої зони не зовсім зрозуміло, вчені відзначають, що сейсмічна активність регіону весь час зростає, що свідчить про те, що магма зосереджується в районі кальдери. Це робить кальдеру ще більш небезпечною.

Крім того, вчені підкреслюють, що те, що викликало активність у 1980-х роках, на даний момент мігрувало в інший регіон. Тобто, можливе місце виверження тепер може знаходитись набагато ближче до Неаполя. Дослідники порівнюють Флегрейські поля з каструлею киплячого супу, яка розташовується під землею.

За словами вчених, це не означає, що виверження станеться найближчим часом, але вулкан стає все більш небезпечним.

Раніше вчені попередили про пробудження руйнівного вулкана Пектусан через ядерні випробування КНДР. Він розташований на кордоні Північної Кореї (провінція Янгандо) і Китаю (провінція Цзилінь). Від полігону Пангірі, де КНДР випробовує ядерну зброю, вулкан Пектусан відокремлює лише 115 км.