UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені вивчили рештки перших зірок Чумацького Шляху

Астрономи вивчили хімічний склад однієї з найяскравіших зірок нашої галактики.

Американські астрономи за допомогою телескопа "Хаббл" вивчили зірку BD+44 493, яка є однією з найяскравіших зірок другого покоління в Чумацькому Шляху. Раніше дослідники встановили, що вона була сформована із залишків однієї з зірок попереднього покоління, що дає можливість отримати дані про будову перших зірок нашої галактики. Результати досліджень вчених були опубліковані в Astrophysical Journal Letters.

Зірка розташована на відстані 600 світлових років від Землі. Дослідники виявили в ній сірку, фосфор і цинк. Кількість і склад цих трьох елементів можуть вказувати на те, що зірка, в якій вони утворилися, була дуже масивною – можливо, більше 20 мас Сонця – і загинула з вибухом наднової.

Читайте також: Астрономи записали звучання найстаріших зірок Чумацького Шляху

Раніше вчені встановили, що сліди на диску Чумацького Шляху з'явилися в результаті зіткнення з іншою галактикою. На думку дослідників, галактика пройшла крізь Чумацький Шлях близько 500 мільйонів років тому, і зараз знаходиться на відстані 300 тисяч світлових років від нашої галактики, продовжуючи віддалятися зі швидкістю близько 200 кілометрів на секунду.