UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені виявили стійкий до ліків грибок на віддаленому острові

Як він тут опинився, дослідники не знають.

Вчені вперше виявили в дикій природі грибок, який описують як «серйозну глобальну загрозу здоров'ю» з множинною стійкістю до ліків. А ось те, як він тут опинився, все ще залишається загадкою для дослідників, повідомляє «Популярная механика».

Грибок Candida auris вперше виявили у пацієнта з Японії в 2009 році. Пізніше він поширився в Європу, США і Південну Корею. За даними Центрів з контролю і профілактики захворювань, грибок може викликати серйозні інфекції кровотоку, і основна проблема полягає в тому, що він стійкий до основних протигрибкових препаратів. Більш того, його важко знайти, він може непомітно залишатися в тілі господаря протягом декількох місяців.

У ході нового дослідження вчені проаналізували зразки грунту, піску і води, які були зібрані з пляжів і боліт на Андаманських островах. У зразках, які були взяті в місцях з низькою активністю людей, і був виявлений грибок. Один з двох зразків виявився чутливим до протигрибкових препаратів.

Стурбованість експертів викликають зразки, отримані на пляжах і стійкі до протигрибкових засобів. За словами дослідників, виявити грибок за межами лікарні вдалося вперше. Генетичне тестування показало, що він здатний вижити за межами тіла людини.

Грибок, знайдений в більш «диких» умовах, який не стійкий до ліків і зростає при вищих температурах повільніше, ніж інші ізоляти на думку вчених, може бути «більш диким» штамом C. auris, що ще не адаптувався до високих температур тіла людей і інших ссавців.

Поки вчені не знають, чи мешкає грибок на Андаманських островах в природних умовах або ж був занесений сюди людьми. Ймовірно також, що його могли принести течії з регіонів, де в воду скидають людські відходи.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Знайдено сліди грибів віком 635 мільйонів років

Раніше вчені виявили в штаті Нью-Йорк новий, раніше невідомий вид грибка, який викликає швидке гниття фруктів. Грибок виявили в яблуневих садах.