UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені виявили «приховані хвилі», які можуть формувати загадкові гори на Землі

Пояснити їхнє існування поки що не виходило.

Вчені розповіли, як формуються загадкові гори

Вчені розповіли, як формуються загадкові гори

Глибоко всередині континентів нашої планети розташовуються височини, існування яких піддається простому пояснення. Ні вулкани, ні зіткнення континентів, ні струмені розплавленої породи, що піднімаються, не можуть пояснити їхню появу і особливості.

Але тепер вчені з Великої Британії та Німеччини заявили, що змогли розкрити таємницю цих гір. За їхніми словами, за появою цих дивних аномалій стоять нестабільності, що повільно рухаються, викликані розломами в роздробленій земній корі, повідомляє Science Alert.

Читайте також: Геологи не підтримали ідею "запуску" нової епохи Землі

Від Бразильських нагір'їв до Великого уступу в Південній Африці та Західних Гат в Індії наша планета усіяна широкими плоскими нагір'ями, облямованими крутими стінами, що домінують над ландшафтом. Ці плато лежать далеко від найближчого розлому над ділянками земної кори, які вважаються геологічно стабільними. Вони народилися через мільйони років після того, як сили, які створили найближчі континентальні шви, затихли. Тобто тектонічні процеси не могли сформувати такі гори.

«Вчені давно підозрювали, що круті кілометрові топографічні особливості, які називають Великими уступами, — як класичний приклад, що оперізує Південну Африку, — утворюються, коли континенти розколюються і зрештою поділяються. Однак пояснити, чому внутрішні частини континентів, що знаходяться далеко від таких уступів, піднімаються і піддаються ерозії, виявилося набагато складніше. Чи пов'язаний цей процес взагалі з утворенням цих підступів, що підносяться? Простіше кажучи, ми не знали», - заявив геолог з Університету Саутгемптона Том Джернон.

Наразі вчені запропонували нову модель, яка пояснює формування таких височин з повільним рухом мантії, що перекочується на швидкості 15-20 кілометрів за мільйон років.

Дослідники вивчали процеси, які "виштовхують" алмази на поверхню. Вони з'ясували, що розтяг кори в міру того, як плити розриваються, створює нестабільність у мантії, яка рябить під твердою літосферою.

Моделювання групи показало, що швидкість хвиль, які могли б піти за розпадом Гондвани, відображає час ерозії, що оточує Великий уступ Південної Африки. Вчені вважають, що повільна луна розплавленої породи може руйнувати корені континентів, відомі як кратони.

"Подібно до того, як повітряна куля скидає вагу, щоб піднятися вище, ця втрата континентального матеріалу змушує континенти підніматися - процес, званий ізостазією", - заявив Саша Брюн, геофізик з Потсдамського університету в Німеччині.

Втрата матеріалу з кратону нижче та ерозія вивітрюваної породи з поверхні можуть разом пояснити різке піднесення вирівняного ландшафту.

Раніше вчені заявили про те, що глибоко в мантії Землі може ховатися схованка з квадрильйоном тонн алмазів. Разом з тим, вони знаходяться на глибині понад 160 кілометрів, що набагато глибше, ніж будь-коли досягала будь-яка бурова експедиція.