UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені виявили нову функцію тромбоцитів

Виявилося, що вони можуть перешкоджати поширенню пухлин в організмі.

Шведські вчені виявили ще одну функцію тромбоцитів, яка проявляється при розвитку онкологічних процесів. Виявилося, що ці елементи крові можуть перешкоджати поширенню пухлин в організмі, повідомляє Naked science.

Тромбоцити - невеликі без'ядерні клітини крові, основна функція яких - формування первинних пробок, що закривають місця пошкодження судин, і прискорення реакцій плазмового згортання. Нещодавно вчені з'ясували, що тромбоцити також грають важливу роль в регенерації тканин, виділяючи різні фактори росту і стимулюючи тим самим ріст клітин.

Тепер виявилося, що у цих елементів крові може бути і ще одна функція. Досліди на мишах показали, що тромбоцити здатні робити стінки судин вибірково непроникними, тим самим знижуючи темпи поширення клітин, що перероджуються, по всьому організму.

Одна з речовин, яку виділяють тромбоцити, - білок PDGFB, тромбоцитарний фактор росту B. У ракових пухлинах цей біохімічний медіатор сприяє залученню в кровоносні судини так званих підтримуючих клітин. При цьому в здоровій непереродженній тканині тромбоцити таку функцію не виконують.

При нестачі PDGFB кількість пухлинних клітин, які циркулюють в крові, а також темпи їхнього поширення швидко зростають.

Крім того, дослідникам вдалося помітити ще один цікавий фактор, пов'язаний з тромбоцитарним фактором росту в пухлинах. Відомо, що цим новоутворенням потрібна наявність розгалуженої мережі дрібних судин. Для їхньої побудови в здоровій тканини потрібен фактор росту від інших клітин - ендотеліальних. Але при створенні сітки судин у пухлині необхідний ще і PDGFB. Таким чином, тромбоцити сприяють додатковому зміцненню стінок цих судин, не дозволяючи раковим клітинам проходити через них.

Попередні дослідження показували, що тромбоцити можуть сприяти поширенню раку в організмі. Крім того, зниження активності цих клітин може бути корисним, щоб запобігти поширенню тромбів. Нові ж дані свідчать про те, що активація тромбоцитів при раку може бути і корисна організму.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Виявлена найдавніша пухлина чотироногих

Раніше повідомлялося про те, що вчені запропонували лікувати рак за допомогою осиного отрути. Вчені виявили молекулу, яка має протиракові властивості, у складі отрути особливого підвиду ос, Polybia paulista, батьківщиною яких є Бразилія. МР1 атакує ракові клітини, не ушкоджуючи при цьому здорові, а зосереджуючи увагу на аномальному поширенні ліпідів у ракових клітинах.