UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені виявили "капсулу часу", яка пролила світло на одну з найбільших катастроф в історії

Дослідники виявили останки людей, які загинули під час виверження вулкана.

Міжнародна група вчених виявила на узбережжі Туреччини дивовижну «капсулу часу», яка надала нові відомості про Мінойське виверження вулкана Санторін, яке змінило хід історії, повідомляє National Geographic. Ймовірно, що дослідникам вдалося знайти перші фізичні останки людей, які стали жертвами катастрофи.

У своїй статті вчені описують руйнівне цунамі, яке послідувало за виверженням вулкана на острові Тіра (сучасний Санторіні), що трапилося близько 3600 тисяч років тому. Вважається, що воно було одним із найруйнівніших вивержень в історії людства. Деякі вчені порівнюють це виверження з детонацією мільйонів бомб, скинутих на Хіросіму.

Дослідники припускають, що травматична колективна пам'ять про виверження, що сталося в 1600 році до нашої ери, знайшла своє відображення в описаному Платоном падінні Атлантиди, а також в біблійних карах. Акротирі, мінойське місто, засипане попелом вулкана, є популярним туристичним об'єктом, який часто порівнюють з Помпеями.

Читайте також: Вулкан на Ла-Пальмі почав вивергати породи віком два мільйони років

Вчені тривалий час намагаються з'ясувати масштаби виверження і цунамі, що послідувало за ним, а також його вплив на життя на Середземному морі. Особливо на мінойську цивілізацію, центром якої був Кріт, і яка занепала приблизно за часів виверження.

У новій роботі дослідники описують розкопки на археологічній ділянці Чешме-Багларарасі, розташованій на березі Егейського моря, на відстані понад 160 км від Санторіні. Вчені вважають, що тут розташовувалося процвітаюче прибережне поселення, в якому люди жили безперервно з третього тисячоліття до ХІІІ століття до нашої ери. Розкопки у регіоні проводяться з 2009 року.

Археологи виявили будівлі, що добре збереглися, і дороги. Але був і регіон, який виглядав як місцевість, що поринула в хаос: повалені фортечні стіни, шари попелу і нагромадження кераміки, кісток і морських мушель.

Свідчення цунамі, що сталися у минулому, може бути важко ідентифікувати. Зруйновані будівлі та пожежі можуть бути наслідком землетрусу, повені або шторму. Крім того, такі сліди можуть швидко зникнути з часом, особливо у посушливих регіонах, таких як узбережжя Егейського моря. Сліди Мінойського виверження знаходили в крижаному щиті Гренландії та соснах Каліфорнії, але досі було знайдено лише шість регіонів, які зберегли сліди цунамі.

Одним із найзагадковіших аспектів Мінойського виверження є відсутність жертв. Так, внаслідок цунамі, спровокованого виверженням Кракатау, загинуло 35 тисяч людей. Але досі було знайдено лише одну людину, яка вважається жертвою виверження Тіри. Її останки виявили ще у ХІХ столітті.

Теорій, які пояснюють невелику кількість жертв, багато. Так, вважається, що серія дрібніших вивержень змусила людей покинути цей регіон до того, як сталася катастрофа. Можливо також, що жертви були спалені вогнем, потонули в морі або були поховані в братських могилах, які поки не виявили.

Вчені припускають також, що жертв знайшли, але їх не зв'язали з виверженням. Так само, як не було ідентифіковано сліди цунамі. За твердженням дослідників, у Чешмі-Багларарасі вони знайшли останки першою жертвою цунамі: скелет молодої, здорової людини, на особі якої збереглися сліди травми, завданої тупим предметом. Поруч у дверях, що обрушився, були виявлені останки собаки. Радіовуглецеве датування останків планується провести найближчим часом, але вчені вважають, що людина та тварина загинули під час виверження.

Вчені з'ясували, що на Чешмі-Баґларарасі обрушилися чотири хвилі цунамі за кілька днів або тижнів. Це узгоджується з припущенням про те, що у виверження Тіри було чотири фази. Раніше дослідники намагалися з'ясувати, яка ж із них викликала руйнівне цунамі.

У міру того, як вода відступала між хвилями, ті, хто вижив, вирушили на пошуки жертв і будівельних матеріалів. Одну з ям дослідники знайшли над тілом молодика, але той, хто її вирив, зупинився трохи раніше, ніж зміг знайти останки.

Ці свідчення пошуків жертв цунамі свідчать, що їх, можливо, поховали належним чином, мабуть, у братських могилах. Це мало мінімізувати ризик поширення інфекції після цунамі. Якщо все було так, це може пояснити відсутність жертв виверження та цунамі.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше міжнародна група вчених проаналізувала геноми людей, які жили в Греції близько п'яти тисяч років тому, і дійшла висновку, що перші грецькі цивілізації походили приблизно від тих самих предків. Тобто, такі цивілізації були більш генетично однорідними, ніж вважалося до цього.