UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені виявили «алею саркофагів» у стародавньому некрополі на узбережжі Чорного моря

Некрополі таких масштабів у Причорномор'ї ще не знаходили.

Археологи виявили унікальний некрополь у Туреччині

Археологи виявили унікальний некрополь у Туреччині

Археологи, які ведуть розкопки у стародавньому місті Тіос, виявили римський некрополь з алеєю, викладеною саркофагами. Тіос — давньогрецька колонія, розташована на південно-західному узбережжі Чорного моря, недалеко від сучасного порту Філіос у Туреччині.

Як повідомляє Heritage Daily, згідно з легендою місто заснував у VII столітті до нашої ери милетський священик на ім'я Тіос у землі кавконів, пафлагонського племені. На відміну від багатьох інших грецьких колоній уздовж узбережжя Чорного моря, Тіос залишився відносно добре збереженим. Археологічним знахідкам не заважають сучасні конструкції та споруди.

Читайте також: На клинописній табличці: археологи знайшли список покупок віком 3500 років

У ході нового дослідження вченим удалося знайти великий некрополь у східній частині міста. Всього було знайдено 96 саркофагів, 23 камерні поховання, 7 могил у ящиках, 60 каркасних плиткових могил та понад 1300 похоронних предметів.

За словами керівника розкопок Шахіна Йилдирима з Університету Бартина, некрополь займає велику ділянку. У ньому знайшли поховання, які датуються періодом від V століття до нашої ери до V століття нашої ери. Тобто людей ховали тут тисячу років.

Найактивніше поховання тут велися в період з І по ІІІ століття нашої ери, у римський період, тоді він перетворився на «місто мертвих».

"Ми бачимо, що некрополь був побудований за планом, що складається з вулиць, провулків і терас, як і місто", - заявив Йилдирим.

Археологи також знайшли алею завдовжки 500 метрів, з боків якої розташовувалися саркофаги. Вчені вважають, що у цих похованнях спочивають багаті люди, які померли у ІІ-ІІІ столітті нашої ери.

«На сьогодні приклади некрополів такого масштабу не були виявлені в жодному стародавньому місті в Чорноморському регіоні. Ця територія займає дуже важливе місце для археології Туреччини та Чорного моря», - додав професор Йилдирим.

Нагадаємо, у Франції під час розкопок в історичному центрі міста Осер археологи виявили некрополь, присвячений мертвонародженим дітям та немовлятам.