UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені відшукали у людини GPS-нейрони

Дослідження проводилося на 14 добровольцях, яким у рамках лікування епілепсії були імплантовані в мозок електроди. У ході експерименту піддослідні брали участь у комп'ютерній грі, де їм потрібно було керувати велосипедом, що переміщається у віртуальному просторі.

Англо-американська група нейробіологів вперше в прямому експерименті на відкритому мозку виявила в людини координатні нейрони (grid cells), які допомагають орієнтуватися в просторі, вибудовуючи його внутрішню модель. Робота опублікована в журналі Nature Neuroscience, коротко про неї пише New Scientist.

Дослідження проводилося на 14 добровольцях, яким у рамках лікування епілепсії були імплантовані в мозок електроди. У ході експерименту піддослідні брали участь у комп'ютерній грі, де їм потрібно було керувати велосипедом, який переміщається у віртуальному просторі. При цьому дослідники записували електричну активність в різних областях мозку.

Добровольці мали дістатися до кількох предметів, розкиданих у віртуальному просторі. У ході першої фази учасники експерименту бачили ці предмети здалеку, у другій фазі подорож потрібно було повторити, але при цьому предмети з'являлися лише тоді, коли учасники до них наближалися впритул.

Спостерігаючи за рухом учасників експерименту в позбавленому орієнтирів віртуальному просторі, вчені змогли знайти ті нейрони, які реагують на пройдену відстань і утворюють координатну сітку модельованого простору. Піки їх порушення у віртуальному просторі утворювали гексагональну сітку. Координатні нейрони не слід плутати з нейронами місця, які відповідають за певні зони модельованого простору.

Раніше такі клітини вже знаходили в щурів, їх існування було передбачене і в людини. У прямому експерименті на мозку їх існування, проте, досі показати не вдавалося. На відміну від щурів, у людини координатні нейрони містяться не тільки в енторинальній області кори, але і в інших частинах мозку. Зокрема, такі клітини вдалося знайти і в префронтальній корі, що традиційно асоціюється з епізодичними спогадами, асоціаціями, усвідомленням і прийняттям рішень. !zn

Читайте також:

Нейрофізіологи створили "білий запах", що визначає межі людського нюху

Американські вчені дізналися, коли і де формуються спогади

Російські вчені розробили іонообмінні контактні лінзи, що відновлюють зір після опіків (ВІДЕО)

Особливості зорової кори мозку впливають на сприйняття дійсності