UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені відкрили шість ідеально синхронізованих планет у сусідній зоряній системі

Вони існують відносно непорушно з моменту свого утворення понад мільярд років тому. 

Науковці виявили систему з шести планет, які обертаються навколо зірки HD 110067. ЦІ небесні тіла мають склад подібний до Нептуна: «скелясте тіло, вкрите товстою газовою оболонкою». Вони непридатні до життя, пишуть астрономи у журналі Nature. 

Всі шість орбіт збігаються, що призводить до рідкісного явища — ланцюгового резонансу з шести небесних тіл. На думку науковців, планети, що перебувають у резонансі, є особливо цінними, оскільки вони мають архітектуру системи, практично незмінну з моменту її народження. 

Орбітальні резонанси не є чимось рідкісним. Вони виникають, коли два тіла, що обертаються навколо третього тіла, здійснюють гравітаційний вплив одне на одного таким чином, що їхні орбітальні періоди вирівнюються. Але шість екзопланетних тіл у резонансному ланцюжку — це особливий випадок. Система HD 110067 лише третя відома людству система з шістьма екзопланетами в ланцюжку резонансу.

«Поєднання яскравості головної зірки та передбачуваної наявності розвиненої атмосфери на більшості планет робить HD 110067 найсприятливішою багатопланетною субнептуновою системою для спостережень за допомогою космічного телескопа Джеймса Вебба (JWST)», — пояснюють науковці. 

Вивчення багатопланетних систем дає можливість дослідити результати формування та еволюції планет з урахуванням початкових умов і середовища. Завдяки HD 110067 вчені зможуть дізнатись про природу планет субнептунової системи, а також про те, де, як і за яких умов формуються і виживають резонансні ланцюжки. 

Раніше астрономи відкрили планету, яка обертається навколо двох зірок. Нове небесне тіло назвали BEBOP-1c. Це газовий гігант, маса якого перевищує земну у 65 разів, але менша за масу Юпітера приблизно в п'ять разів.