UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені відкрили нове надскупчення галактик

Структура складається з восьми скупчень.

Вчені з Інституту позаземної фізики Товариства Макса Планка проаналізували дані супутника eROSITA і виявили нове надскупчення галактик. Воно складається з восьми скупчень галактик масами від 130 до 580 трильйонів сонячних, повідомляє «Популярная механика».

Надскупчення містять в собі різні по масі структури: від щільних скупчень галактик до тоненьких ниток і містків газу. Такі надскупчення є одними з найбільших структур певною Всесвіту. Їх детальне виявлення і дослідження може поліпшити розуміння формування та еволюції великих космічних об'єктів.

Тепер вчені заявили про виявлення ще одного надскупчення. Спостереження показують, що найпівнічніші скупчення галактик цієї структури переживають велике злиття. Оптичні і рентгенівські дані показують, що в цій системі відбувається злиття трьох скупчень відразу - два почали об'єднуватися вже давно, а трохи пізніше до них приєдналося третє.

Скупчення eFEDS J093513.3 + 004746, розташоване в північній частині надскупчення, є найпотужнішим і найяскравішим з восьми. Це також одне з найбільших за масою і яскравістю скупчень у всьому полі огляду eROSITA. Його маса становить приблизно 580 трильйонів Сонць.

Найменш масивні скупчення в цій структурі мають масу приблизно в 130 трильйонів сонячних. Решта п'ять важча за Сонце приблизно 140-250 трильйонів разів. Отримані дані також свідчать про існування двох радіореліктів в північній і південно-східній частинах найпівнічніших кластерів і подовженого радіогало. Наявність цих об'єктів підтверджує той факт, що в системі протікає злиття скупчень.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: «Хаббл» зробив знімок галактики, що "вмирає"

Раніше астрономи з Австралії виявили загадкові кільцеві структури в космосі. Дослідники вже позначили відкриття СРК ( «дивні радіокола»), але зрозуміти, чим же вони є і в наслідок яких процесів з'явилися, поки не можуть.