UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені відкрили наднову яскравістю в три Чумацьких Шляхи

Наднова спалахнула приблизно 10 мільярдів років тому.

Вчені виявили в сузір'ї Фенікса незвично яскраву давню наднову зірку, яскравість якої могла б затьмарити три галактики розміром з Чумацький Шлях. Висновки дослідників опубліковані в журналі MNRAS.

Наднова DES15E2mlf спалахнула приблизно 10 мільярдів років тому. Спочатку вчені вважали її не дуже яскравою надновою, а звичайною надновою першого типу, що спалахнула на відносно невеликій відстані від Землі, однак подальший аналіз показав, що знаходилася майже у 10 разів далі, ніж спочатку припускали астрономи.

З цієї причини яскравість спалаху була дійсно рекордною – за оцінками вчених, вмираюча зірка виділила приблизно стільки ж світла, тепла та інших форм випромінювання, як три аналога нашої Галактики.

Як і у випадку з іншими надновими цього типу, природа цього спалаху поки не ясна. Вчені припускають, що такі наднові можуть виникати в результаті вибуху зірок всього в декілька разів більше Сонця, багатих вуглецем і киснем, формують екзотичний тип нейтронних зірок – магнетари – після своєї смерті.

Відкриття DES15E2mlf не тільки не наблизило астрономів до розуміння суті подібних спалахів, але і зробило їх більш загадковими. Раніше вчені вважали, що такі наднові можуть виникати тільки у відносно "чистих" і невеликих галактиках, де майже не міститься елементів важче водню і гелію.

Нова наднова ставить це твердження під сумнів, оскільки галактика, де вона була відкрита, має масу, приблизно в мільярд разів більшу, ніж у Сонця, що робить її аналогом середніх за розмірами спіральних галактик.

Раніше повідомлялося про те, що вчені виявили найяскравішу наднову зірку у Всесвіті. ASASSN-15lh у два рази яскравіша за зафіксований раніше максимум для наднових, в тисячі разів яскравіша за "нормальних" наднових і в 50 разів яскравіша за нашу галактику Чумацький Шлях.