UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені відкрили новий вид динозаврів, який панував на Землі в епоху пізнього крейдового періоду

Невідомий раніше вид динозаврів, мешкав на Землі між 72 і 66 мільйонами років тому.

Палеонтологи з Бразилії відкрили раніше невідомий людині вид динозаврів, повідомляє Sci News. Він походить з родини дромеозавридів - хижих пернатих динозаврів, якого вчені назвали Ypupiara lopai.

Припускають, що новий вид динозаврів жив на Землі між 72 і 66 мільйонами років тому, якраз в епоху пізнього крейдового періоду. Зразок Ypupiara lopai виявили в Пейрополісі сільському районі муніципалітету Убераба, в бразильському штаті Міна-Жерайс.

Вчений з Національного університету Ріо-де-Жанейро Артур Брум вважає, що в мезозойську еру дромеозавриди дуже часто зустрічалися на всіх континентах.

Читайте також: Вчені «перевідкрили» вид лісових крабів через 225 років

Цих Ypupiara lopai дослідники визначили за характерними для їх виду зубах, на яких є поздовжні поглиблення. Для цього, вони проаналізували знайдений ними зразок, який складається з частини кістки верхньої щелепи з прилеглими зубами й частини нижньої щелепи.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Також палеонтологи встановили, що древня тварина досягала у довжину 2,5-3 метрів. За словами учасників дослідження, викопні останки Ypupiara lopai нададуть цінну інформацію про еволюцію дромеозавридів.

Нагадаємо, що вчені знайшли в Південній Африці динозавра, який ріс з різною швидкістю. Однак його зростання змінювався від сезону до сезону, і ніколи не був постійним.