UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені створили "живу шкіру" для роботів

Таким чином дослідники хочуть «побудувати нові відносини між людьми і роботами».

Японські вчені створили «злегка спітнілий» роботизований палець, покритий «живою шкірою». На думку дослідників, це може вивести відносини між людьми та роботами на новий рівень, повідомляє The Guardian.

Палець здатний до самовідновлення, вчені розглядають його як можливість стерти грань між живою плоттю та машиною. Разом з тим, дослідники розділилися в думці про те, чи сподобається людям реалістична анатомія пальця або ж вони будуть вважати її моторошною.

Читайте також: Вчені створили робота-щура, який може шукати людей під завалами

Провідний автор дослідження, професор Токійського університету Седзі Такеучі зізнався, що створення пальця – лише перший крок на шляху створення роботів, покритих живою шкірою. Команда дослідників упевнена в тому, що більш реалістичні гуманоїди зможуть більш природно взаємодіяти з людьми у різних сферах, у тому числі у сфері послуг та догляду за хворими.

«Я думаю, що жива шкіра — це ідеальне рішення, яке дозволяє роботам виглядати і відчувати себе живими істотами, оскільки це такий самий матеріал, який покриває тіла тварин», — сказав Такеучі. Він додав, що такі досягнення можуть "побудувати нові відносини між людьми та роботами".

Вченим раніше вдавалося створювати шкірні трансплантати – листи шкіри, які можна було зшивати разом та використовувати, наприклад, у реконструктивній хірургії. Але дослідники щосили намагалися створити живу шкіру на тривимірних динамічних об'єктах.

У ході цього дослідження команда занурила роботизований палець у циліндр, наповнений розчином колагену та дермальних фібробластів людини, двох основних компонентів, з яких складаються сполучні тканини шкіри. Вони покрили поверхню пальця, як ґрунтовка під фарбування, забезпечуючи безшовний прошарок для наступного шару клітин – епідермальних кератиноцитів людини – для прилипання. Згинання пальця призводило до появи природних зморшок на суглобах, а під час поранення штучна шкіра може самовідновлюватися, як і шкіра людини. Вчені стверджують, що їхнє творіння відчувається, як натуральна шкіра людини.

Але палець все ще знаходиться на стадії розробки, шкіра, яка покриває його, все ще тонша, ніж у людини. Крім того, її необхідно підтримувати вологою, оскільки без кровоносної системи клітини загинуть, якщо висохнуть. Рухи пальця також чітко механічні.

«Палець виглядає злегка спітнілим прямо з живильного середовища. Оскільки палець рухається електромотором, цікаво також почути клацаючі звуки мотора в гармонії з пальцем, який виглядає зовсім як справжній», - заявив Такеучі.

Експерти вважають, що саме це поєднання дуже реалістичного та механічного може викликати відчуття огиди, відоме як ефект «зловіщої долини». Цей ефект передбачає, що робот або інший об'єкт, який виглядає і діє приблизно як людина, але не точно як справжній, може викликати огиду й неприязнь у людей, які з ним контактують.

Раніше компанія Amazon представила домашнього робота Astro, який працює під керуванням голосового помічника Alexa. Робот може наглядати за домашніми улюбленцями та безпекою будинку, поки господарі відсутні.