UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені створили свиней без сала

Дослідники використовували методи генної інженерії.

Вчені за допомогою методу редагування геному CRISPR вивели свиней, тіло яких містить менший відсоток жиру, повідомляє BGR.

Як відзначають дослідники, незважаючи на менший відсоток жиру, виведені свині володіють кращою терморегуляцією. У поросят з'явився ген UPC1, що відповідає за терморегуляцію. Цей ген є у більшості ссавців, але свині його позбавлені, тому їм для регуляції температури тіла потрібен товстий шар жиру.

У цілому вчені провели 13 спроб редагування геному, три з яких завершилися вдало. У результаті народилися 12 поросят. Коли свині зросли, виявилося, що їхній жировий прошарок на 24% менше, ніж у немодифікованих тварин. Свині мають кращу терморегуляцію завдяки прискореному метаболізму. За словами дослідників, вони абсолютно здорові.

Раніше повідомлялося про те, що в китайському місті Тяньцзінь планується відкриття найбільшого у світі центру по клонуванню тварин. У центрі будуть клонувати корів, коней і собак. Центр буде включати в себе лабораторії, генний банк, а також експозиційні зали. Офіційно озвучена мета створення центру – розвиток тваринництва в країні.