UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені створили найміцніший матеріал для екранів смартфонів, який може самовідновлюватися

Він міцніший за аналогічні матеріали.

Команда розробників з Індійського інституту наукової освіти і досліджень (IISER) в Калькутті створили матеріал, який може повертатися в попередній, цілий стан, повідомляє Interesting Engineering. Цей матеріал може вирішити проблему захисного скла на смартфонах, яке постійно розбивається, адже вони виготовлені з більш крихких матеріалів.

В експерименті вчені використовували п'єзоелектричний органічний матеріал. Він перетворює механічну енергію в електричну і навпаки. В результаті цього перетворення створюються кристали голчастої форми. Їхня довжина не більше 2 міліметрів у довжину і 0,2 міліметра у висоту.

Завдяки унікальній молекулярній будові матеріалу, при кожному новому розломі сили тяжіння з'єднують його частини назад, тобто відновлюються у початковий стан. Цьому виду матеріалу не потрібні додаткові зовнішні чинники, наприклад такі, як тепло, якого потребує велика частина матеріалів, які можуть самовідновлюватися.

Цей матеріал у 10 разів твердіший за інші, і у нього є упорядкована внутрішня кристалічна структура. Ця нова розробка може значно спростити життя користувачам смартфонів. Однак поки невідомо, чи будуть використовувати цей матеріал виробники смартфонів чи ні.

Читайте також: Xiaomi показала концепт смартфону без портів і кнопок

Нагадаємо, що компанія Samsung анонсувала смартфон з квантовою криптографією. У телефон вбудували найменший у світі генератор чисел, щоб збільшити захисну функцію пристрою.