UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені створили роботизовану руку – сурдоперекладач

Рука була надрукована на 3D-принтері.

Студенти з університету Антверпена в якості дипломного проекту представили 3D-друковану руку-сурдоперекладач під управлінням Arduino.

Представлений авторами проект під назвою ASLAN являє собою руку, що складається з 25 окремих 3D-друкованих деталей з PLA. Керує рухом руки Arduino за допомогою 16 сервоприводів. Передбачається, що в майбутньому ASLAN буде складатися з двох рук і "робообличчя", що передає емоції, і зможе повноцінно переводити усну мову на мову жестів.

За словами розробників, вони не переслідують мету замінити живих сурдоперекладачів, замість цього ASLAN пропонується використовувати у якості допоміжного обладнання, якщо поруч немає професійного перекладача на мову жестів. Після завершення робіт над проектом автори планують викласти всю інформацію у відкритий доступ, щоб ASLAN могла самостійно зібрати і використовувати будь-яка людина, що має доступ до 3D-принтера.

Раніше вчені навчили робота сумніватися в правильності вказівок людини. Отримавши наказ, робот не відразу його виконує, а спочатку аналізує свої навички і фізичні можливості виконати наказ. Крім цього розглядається становище робота в системі відносин "начальник-підлеглий": робот "думає", чи має він взагалі виконувати цей наказ. Щоб це сталося, людина, що віддає розпорядження повинна володіти відповідними повноваженнями.