UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені створили робота, здатного до "самолікування"

Поріз, нанесений на роботизовану руку, зник через добу.

Вчені з Бельгійського вільного університету розробили пневматичний роботизований маніпулятор, здатний до самовідновлення. Про свою розробку дослідники повідомили в журналі Science Robotics.

Полімер, з якого створений робот, містить суміш речовин, здатних до реакції Дільса – Альдера. Завдавши матеріалу кілька ушкоджень, автори нагріли його з кімнатної (25 °C) температури до 80 °C, "пропекли" так протягом 40 хвилин, після чого дали охолонути. Через добу поріз практично зник, а матеріал, як показали експерименти, відновив більше 98% своєї початкової міцності і гнучкості.

При підвищенні температури в матеріалі гнучкого робота протікає зворотна реакція Дільса – Альдера, з розпадом зв'язків між складовими його фураном і малеїмідом. Матеріал розм'якшується, і молекули можуть відносно вільно переміщатися по ньому, затягуючи "рану". Потім – при зниженні температури – пряма реакція протікає з утворенням зв'язків і появою шестичленних фосфоровмісних циклів, що викликають затвердіння і остаточне відновлення пошкодження. За словами дослідників, теоретично цей процес може повторюватися нескінченну кількість разів без будь-яких втрат в ефективності.

Naked Science

Раніше вчені навчили робота сумніватися в правильності вказівок людини. Отримавши наказ, робот не відразу його виконує, а спочатку аналізує свої навички і фізичні можливості виконати наказ. Крім цього розглядається становище робота в системі відносин "начальник-підлеглий": робот "думає", чи має він взагалі виконувати цей наказ. Щоб це сталося, людина, що віддає розпорядження повинна володіти відповідними повноваженнями.