Вчені з Університету Вайомінга створили препарат від ожиріння на основі капсаїцину – компонента, який надає гострого смаку перцю чилі. Як повідомляє Naked science, препарат вже успішно випробували на мишах, у раціоні яких переважала жирна їжа.
Препарат отримав назву метабоцин, він взаємодіє з рецептором TRPV1, цей білок найбільш відомий як частина систем регуляції температури тіла і сприйняття болю, у тому числі печіння, викликаного капсаїцином. Капсаїцин у складі нового препарату активує цей рецептор, впливаючи на клітини білої жирової тканини - до цього типу відноситься велика частина жиру в організмі людини. Під впливом капсаїцину біла тканина починає перероджуватися на інший тип жиру - буру жирову тканину. Цей тип тканини захищає організм від переохолодження, сприяючи виділенню тепла. За словами вчених, той же процес дозволяє спалювати жир, не даючи відкладатися надлишків білої тканини.
Препарат випробували на мишах, яких годували висококалорійною їжею. Відзначається, що він не змусив мишей їсти менше, але стримував набір зайвої ваги. Крім того, метабоцин перешкоджав зростанню рівня глюкози, аланінамінотрансферази і холестерину в крові - при ожирінні концентрація цих речовин в крові підвищується. Препарат не викликав у гризунів помітних побічних ефектів.
Вчені підкреслюють, що, незважаючи на те, що препарат показав свою ефективність, гостру їжу, приправлену великою кількістю перцю чилі, не можна вважати самостійним засобом від ожиріння.
Раніше вчені заявили про те, що ожиріння викликає запалення у всіх органах і порушення роботи гормонів, що тягне за собою розвиток раку, хвороб серця, інсульти і проблеми з кістками.