UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені створили новий «найчорніший» матеріал

Він поглинає 99,3% світла.

Матеріал поглинає 99,3% світла

Матеріал поглинає 99,3% світла

Вчені заявили про створення нового суперчорного матеріалу на основі деревини. За їхніми словами, він поглинає понад 99% світла, повідомляє Science Alert.

У ході дослідження вчені працювали над водовідштовхувальними технологіями деревини, використовуючи високоенергетичний плазмовий газ. Вони зауважили, що використання газу зробило кінці клітин деревини повністю чорними. Подальші вивчення показали, що отриманий матеріал має неймовірні властивості поглинання світла.

Читайте також: Вчені створили "чудесний" матеріал, який може змінити електроніку

Команда під керівництвом аспіранта Кенні Ченга з Університету Британської Колумбії (UBC) у Канаді назвала свій новий матеріал Nxylon. Nyx – грецька богиня ночі, а xylon – грецьке слово, що означає дерево.

За словами вчених, Nxylon може застосовуватись у різноманітних сферах, від будівництва космічних кораблів до створення предметів розкоші.

"Склад Nxylon поєднує в собі переваги натуральних матеріалів з унікальними структурними характеристиками, що робить його легким, жорстким і простим для різання в складні форми", - заявив старший автор дослідження Філіп Еванс, вчений-матеріалознавець в UBC.

За словами розробників, матеріал бархатистий на вигляд. Плазмова обробка фактично змінює крихітні структури на поверхні деревини, створюючи поглиблення, які допомагають уловлювати світло та мінімізувати будь-які відображення.

Вчені зазначають, що коли на матеріал наносили шар золота, він залишався чорним. Це вказує на те, що змінилася структура деревини, тобто йдеться не про додаткове покриття, а про переналаштування структури матеріалу.

Суперчорні матеріали цінуються в таких галузях, як астрономія, сонячна енергетика та оптика, де вони допомагають апаратам працювати більш точно та ефективно, зменшуючи віддзеркалення світла. Наприклад, такі матеріали можуть зменшити відблиски та покращити точність телескопів.

Команда, яка зробила нове відкриття, вважає, що Nxylon також можна використовувати при створенні пристроїв, що носяться, або модних аксесуарів.

Раніше вчені з Японії розробили новий вид хімічної реакції, здатної швидко розкласти «вічні хімікати» за кімнатної температури. Внаслідок цього вдалося розкласти 100% цих шкідливих речовин за ніч, залишивши лише деякі корисні компоненти для повторного використання.