UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені створили "чудесний" матеріал, який може змінити електроніку

Його можуть використовувати у технологіях нового покоління.

Вчені змогли створити матеріал, який зможе змінити електроніку

Вчені змогли створити матеріал, який зможе змінити електроніку

Вчені з Массачусетського технологічного інституту змогли покращити рухливість електронів, яка вимірює швидкість проходження електрики через матеріал, створивши тонку плівку за допомогою молекулярно-променевої епітаксії. Це дозволило їм знизити кількість домішок та дефектів у матеріалі.

Таким чином, фізики "атом за атомом" створили новий матеріал, який може змінити електроніку, повідомляє Popular Mechanics. Створений матеріал має найвищу рухливість електронів, яка коли-небудь реєструвалася.

Читайте також: Canon розробив матеріал, який продовжує термін експлуатації сонячних батарей

Основним завданням розробки нових технологій є максимально ефективне переміщення електронів. Тому надпровідники, які можуть забезпечити нульовий електричний опір при кімнатній температурі, вважаються «Священним Граалем» матеріалознавства.

Зробити технологію ефективнішою можна за допомогою охолодження матеріалів до абсолютного нуля, але це не єдиний спосіб. Дослідники можуть поліпшити рухливість електронів матеріалу або швидкість руху електронів через матеріал.

Щоб покращити цю рухливість електронів, вчені використали процес, відомий як молекулярно-променева епітаксия, щоб створити тонку плівку, що складається з одного атома. В результаті вийшов потрійний тетрадіміт товщиною всього 100 нанометрів, але такий, що значно перевищує рухливість електронів будь-якого іншого матеріалу.

Нагадаємо, нещодавно вчені з Лінчепінгського університету синтезували матеріал голден (goldene), який, як очікується, вловлюватиме світло, що може бути корисним у сенсориці та каталізі.