UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені розшифрували загадковий текст про завойовницьку війну принца з Трої

Текст був написаний на кам'яній стіні довжиною 29 метрів.

Вчені розшифрували загадковий текст, вік якого оцінюється у 3200 років, і встановили, що він розповідає про військову кампанію могутнього міста Мира, яку очолював принц з Трої, повідомляє Live Science.

Текст, написаний рідкісною лувійською мовою, якою говорила частина народів Хетського царства. Як зазначає видання, на даний момент розшифрувати текст можуть лише 20 дослідників зі всього світу. На думку дослідників, табличка розповідає про період, під час якого Народи моря руйнували міста на Близькому Сході. Місто Мира могло бути частиною цих Народів моря.

Текст розповідає про царя Купантакураса, який правив містом Мира, що розташовується на заході сучасної Туреччини. Мира контролювала Трою, а троянський принц Маскус очолював військову кампанію міста з завоювання Ашкелона (сучасний Ізраїль).

У тексті також йдеться про те, що Купантакурас почав контролювати Трою після війни, в результаті якої троянський цар був повалений. Хоча сам король Мири позиціонував себе не як цар Трої, а її захисник.

Раніше повідомлялося про те, що вчені виявили в Ізраїлі глиняний черепок 2700-річної давності, на якому видно печатку царя Єзекії, який правив Іудеєю у VIII столітті до н. е. Згідно Біблії, Єзекія зійшов на іудейський престол на третій рік правління ізраїльського царя Осії, тобто у 727 році до н. е., коли йому було 25 років. Єзекія правив Іудеєю протягом 29 років.