UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені розрахували кут падіння астероїда, що вбив динозаврів

Небесне тіло впало під кутом 40-60 градусів до поверхні Землі.

Вчені з Імперського коледжу Лондона змоделювали падіння астероїда, який утворив ударний кратер Чиксулуб на півострові Юкатан. Виявилося, що він впав під кутом 40-60 градусів до поверхні Землі. При такому куті падіння в атмосферу викидається максимальна кількість сірки і вуглекислого газу, що може призвести до суттєвих змін клімату, повідомляє N+1.

Кратер Чиксулуб був утворений близько 66 мільйонів років тому внаслідок падіння астероїда діаметром від 10 до 80 кілометрів. Діаметр кратера складає близько 150 кілометрів, що робить його другим за величиною серед відомих на Землі і єдиним, у якого є пікове кільце.

У ході нового дослідження вчені змоделювали падіння астероїда, в результаті якого був утворений кратер. Для цього вони використали дані про гравітаційні аномалії в районі кратера і дані "Експедиції 364" Міжнародної програми вивчення, що пробурила дослідницьку свердловину на глибину понад 1,3 кілометра нижче океанського дна в районі пікового кільця кратера.

Основним критерієм для порівняння симуляції з геологічними особливостями в районі Чиксулуба, що реально спостерігаються, стала оцінка взаємного розташування трьох центрів: геометричного центру кратера, пікового кільця і підняття щільних порід мантії, що знаходяться в 30 кілометрах нижче поверхні. У реальному кратері ці три точки розташовані практично на одній лінії, витягнутої в напрямку з північного сходу на південний захід, а центр кратера при цьому знаходиться між центрами мантійної підняття і пікового кільця.

В результаті, модель з кутом падіння 60 градусів і напрямком падіння з північного сходу найбільш схоже відтворила картину геологічних особливостей, що спостерігаються. Модель кута падіння в 45 градусів показала менше зміщення центру мантійного підняття, але також у межах похибок, пов'язаних з неточностями у визначенні діаметра кратера і розташування його елементів. Більш-менш симетричний розподіл викидів, розплавлених при ударі порід навколо кратера, також узгоджується з крутим нахилом траєкторії падіння тіла, отриманим при моделюванні.

Кут, під яким відбувається удар, впливає на кількість осадових порід, які випаровуються в результаті вибуху. Попередні дослідження показали, що кут від 30 до 60 градусів призводить до максимального зміни клімату планети. У цьому випадку кількість сірки і вуглекислого газу, що викидаються в атмосферу, на одиницю маси небесного тіла в два-три рази вища, ніж при вертикальному ударі і на порядок вища, ніж в сценаріях з пологими кутами падіння.

Оскільки чиксулубський астероїд впав під кутом 45-60 градусів, це призвело до викиду максимальної кількості сірки і вуглекислого газу. А це, в свою чергу, свідчить про те, що саме падіння астероїда могло стати причиною масового вимирання.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Читайте також: Міноборони Ірану розпочало боротьбу з коронавірусом

Раніше вчені з Єльського університету заявили про те, що падіння астероїда, який знищив динозаврів, змінило не тільки поверхню Землі, але і вплинуло на води Світового океану. Окислення води, яке стало його наслідком, згубило більшу частину океанічної фауни