UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені розповіли, з чого були зроблені перші знаряддя древніх людей

Дослідники спостерігали за шимпанзе, які використовують знаряддя для того, щоб дістати термітів.

Вчені з Університету Майамі спостерігали за шимпанзе, які ловлять термітів, і помітили відмінності в знаряддях праці. На підставі цього вони змогли припустити, як могли виглядати знаряддя праці давніх людей, повідомляє Naked science.

Про те, що шимпанзе використовують знаряддя праці, коли дістають термітів з термітників, відомо вже давно. Спостерігати за цим процесом почала приматолог Джейн Гудолл ще близько 60 років тому. Відтоді вчені продовжують спостереження, виявляючи нові аспекти при видобутку термітів.

У ході нового дослідження вчені провели спостереження в лісах Конго. Вони спостерігали за 25 молодими шимпанзе протягом 15 років, від народження до дорослого віку. Дослідники звернули увагу на те, що, на відміну від шимпанзе зі Східної та Західної Африки, які використовують при видобутку термітів тільки один вид інструментів, шимпанзе в басейні Конго мають цілий арсенал - колючі палиці, тверді і гнучкі гілки. Фахівці навіть вважають, що шимпанзе, що живуть в цьому регіоні, мають найширший асортимент знарядь з усіх задокументованих в тваринному світі.

Вчені порівнювали дві групи мавп, які жили на відстані 1300 миль одна від одної: в містечку Гуалуго в Конго і в Гомбе в Танзанії. Виявилося, що різні групи шимпанзе по-різному підходять до виготовлення знарядь праці. Так, мавпи з Гуалуго ретельно підбирали матеріал і поєднували кілька видів рослин, а ті, які живуть в Гомбе, відносяться до справи простіше.

За словами вчених, у шимпанзе з Конго є чіткий шаблон того, як виглядає правильний інструмент для роботи, і існують різні види знарядь. Так, інструменти, що служать для проколювання термітників, зроблені з дуже міцних видів рослин, а знаряддя для видобутку самих термітів - з гладких і гнучких.

Виявилося також, що шимпанзе з Конго модифікували знаряддя для підвищення ефективності праці. Вони перетирають кінчики гнучких «зондів» зубами, щоб вийшло подоба малярської кисті - такий інструмент робить знаряддя більш ефективним при видобутку термітів.

Знаряддя праці всіх груп шимпанзе були зроблені з рослин, тому вчені вважають, що перші знаряддя праці предків людини також були зроблені з рослин, а не з каменю. Тому вони не збереглися в археологічних літописах.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Давні люди почали спати в «ліжках» ще 200 тисяч років тому - вчені

Раніше японські вчені виявили в Ефіопії сокирку, вирізану з кістки носорога, який був виготовлений Homo erectus ще 1,4 мільйона років тому. До цього була відома лише одна кістяня сокира порівнянної давності.