UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені розповіли, як аромати пов'язані зі спогадами

Дослідники планують використовувати свої спостереження для діагностики хвороби Альцгеймера.

Вчені з Університету Торонто виявили нервові шляхи, які забезпечують зв'язок між ароматами і спогадами. Як повідомляє Naked science, надалі дослідники планують використовувати результати своєї роботи при діагностики хвороби Альцгеймера на ранніх стадіях.

За словами вчених, процес формування комплексних спогадів пов'язаний з взаємодією переднього гіпокампу та нюхового ядра (AON), розташованого в передньому мозку. Гіпокамп відповідає за консолідацію спогадів, тобто процес їхнього переходу з короткочасної пам'яті в довготривалу. Також гіпокамп забезпечує просторову пам'ять - зберігає інформацію, яка дозволяє орієнтуватися на місцевості. AON грає важливу роль в сприйнятті ароматів, але залишається маловивченим.

У ході дослідження вчені використали схильність мишей ретельно принюхуватися до незнайомих запахів і майже не помічати звичні аромати. Після того, як миші забувають певний запах, він знову починає викликати у них інтерес.

У процесі експериментів тварин поміщали в клітки, де були присутні ємності з різними ароматизаторами: запахами часнику, банана, кави і інших продуктів. На першому етапі досвіду миша потрапляла в клітку з двома ємностями з різними запахами, потім тварину поміщали в середу з двома однаковими зразками. Гризуни, у яких вчені штучно "відключили" нервові шляхи, які з'єднують AON і гіпокамп, вивчали обидва дубльованих запахи однаково довго - вони не запам'ятовували перший зразок. Контрольна група мишей швидко виявляла повтор і не приділяла уваги другому контейнеру.

В наступних дослідах мишей приваблювала не тільки новизна запаху, але і змінене положення однієї з ємностей або нова послідовність контейнерів в приміщенні. При цьому гризуни з пошкодженими зв'язками між AON і гіппокампом раніше не помічали різниці між новою і старою обстановкою.

Раніше повідомлялося про те, що вчені виявили в мозку людини два кластера генів, які відповідають за розвиток інтелекту. В ході досліджень вчені встановили, що ці ж гени в зміненому стані можуть призвести до епілепсії та когнітивного дисбалансу.