UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені розповіли, скільки життів може врятувати носіння масок

При носінні масок 95% осіб в громадських місцях тільки в США можна врятувати майже 130 тисяч життів за півроку.

Вчені з Інституту показників і оцінки здоров'я (IHME) при Вашингтонському університеті провели моделювання, яке показало на прикладі США, якої кількості смертей, викликаних новим коронавірусом, вдасться уникнути завдяки носінню масок в громадських місцях. Їхні підрахунки показали, що ця кількість вимірюється десятками тисяч, повідомляє Naked science.

«Ключовий момент в тому, що насувається величезний зимовий сплеск захворюваності. На даний момент цій хвилі не можна повністю запобігти, але повсюдне носіння масок - один з найлегших шляхів перемогти епідемію в США. ...> Як і раніше не існує схваленої вакцини проти SARS-CoV-2, є кілька фармацевтичних варіантів лікування. І вчені не прогнозують появу нових вакцин або ліків до 2021 року. Таким чином, нефармацевтичні втручання - єдиний доступний політичний важіль для зниження захворюваності», - заявив провідний автор дослідження Крістофер Мюррей.

За словами вчених, з'являється все більше свідчень того, що носіння масок може в значній мірі знизити передачу нового коронавірусу. Новий аналіз ефективності масок показав зниження ризику зараження (усіма респіраторними інфекціями) для тих, хто не нехтує масками, на 40% - в порівнянні з контрольною групою. Причому, за даними на 21 вересня, в США маски носять лише 49% респондентів, відзначили автори роботи.

Згідно зі сценарієм вчених, до лютого 2021 року кількість померлих в США перевищить 511 тисяч, а в світі - два мільйони осіб. У той же час, моделювання показало, що носіння масок 95% осіб в громадських місцях може врятувати до 129574 життя з вересня 2020 по лютий 2021 року. При носінні масок 85% людей в громадських місцях цей показник складе 95814 життя.

«Нові епідемії і друга хвиля не неминучі. У деяких країнах, таких як Південна Корея, Німеччина та Нова Зеландія, спостерігалося стійке скорочення числа випадків COVID-19. Ознаки того, що сезонність грає роль в передачі інфекції, підкреслюють важливість прийняття заходів як до, так і під час сезону пневмонії. Поки не ясно, чи буде COVID-19 слідувати сезонності, як інші коронавіруси. ...> Носіння масок стало спірним питанням, ...> проте до кінця 2020 року ці фірми здатні допомогти стримати другу хвилю Covid-19, знизивши при цьому потребу в широкомасштабному впровадженні заходів соціального дистанціювання. ...> У країнах, де використання масок було поширене, таких як Сінгапур, Південна Корея, Гонконг, Японія і Ісландія, передача знизилася, а в деяких випадках припинилася. Ці приклади підтверджують прогнози і висновки, озвучені в нашому дослідженні. ...> Ймовірно, жителям США доведеться вибирати між більш відповідальним носінням масок або ризиком зіткнутися з повторним введенням суворих і економічно "шкідливих" обмежувальних заходів - або ж зі зростанням кількості загиблих », - підсумували вчені.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Більшість хворих на коронавірус в Україні - жінки – дані РНБО

Станом на 26 жовтня в світі зафіксовано понад 46 мільйонів випадків зараження коронавірусом. Лідерами за кількістю заражених є США, Індія, Бразилія, Франція і Аргентина.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш, виступаючи на пресконференції 17 вересня, заявив, що ситуація з поширенням коронавірусу вийшла з-під контролю і набуває катастрофічних масштабів.

Вперше спалах коронавірусу у китайському місті Ухань був зафіксований 12 грудня. Вчені повідомили, що джерело захворювання знаходився на місцевому ринку морепродуктів. Першими про випадки захворювання за межами Китаю заявили влади Японії, Таїланду та Південної Кореї.

30 січня Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила міжнародну надзвичайну ситуацію через коронавірус, а вже 11 березня - пандемію.