UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені розповіли про вплив "поїдання" планет на еволюцію зірок

Дослідники спостерігали за зіркою, віддаленою від Землі на 1100 світлових років.

Вчені заявили про те, що "поїдання" планет призводить до того, що яскравість, розміри і тривалість життя зірок можуть помітно змінюватися. Висновки дослідників опубліковані на сайті Arxiv.org.

Нещодавно вчені встановили, що зірки можуть руйнувати і "з'їдати" планети, які їх оточують. Це може відбуватися як на ранніх етапах становлення зірок, так і в самому кінці їхнього життя. Тепер же дослідники вивчили цей процес, спостерігаючи за зіркою 2MASS J08095427–4721419 в сузір'ї Вітрила.

Ця схожа на Сонце зірка розташовується на відстані 1100 світлових років від Землі, вона була відкрита у 2014 році і привернула увагу вчених тим, що, судячи з високої частки заліза та інших металів, була значно старшою, ніж її сусіди за зоряним скупченням. Ця особливість зацікавила дослідників, оскільки за сучасними уявленнями зірки в одних і тих же "яслах" з'являються в один і той же час.

Читайте також: "Канібалізм" перетворив зірку на коричневого карлика – вчені

На думку дослідників, "похилий" вік зірки вказує на те, що вона поглинула планету, багату залізом і іншими елементами. Вчені встановили також те, що "поїдання" планет змінює не тільки зовнішній вигляд зірок, але і характер їхньої подальшої еволюції. Дослідники прорахували те, що відбувається в надрах 2MASS J08095427–4721419 за допомогою комп'ютерного моделювання.

Вчені встановили, що, до прикладу, поїдання планети, чия маса буде в 7-8 разів більше за земну, призведе до помітних змін у роботі надр світила – його розміри виростуть, яскравість трохи впаде, а характер еволюції надалі сильно зміниться. Крім того, чим пізніше зірка стає "планетоїдом", тим сильніше будуть зміни в її структурі і властивостях.

За твердженням вчених, поглинання планети повністю змінює те, як зірка еволюціонує і її спектр буде "дезінформувати" вчених. Ці світила будуть здаватися більш старшими, ніж вони є насправді. На пізніх етапах визначити те, що зірки "з'їли" планету, буде практично неможливо.

Раніше вчені змогли помітити процес формування зірки-надгіганта. Міжнародна група астрономів під керівництвом Катарини Джонсон з Ліндського університету спостерігала величезний газопилової диск, який обертається навколо молодої зірки в сузір'ї Центавра. Діаметр об'єкта в дві тисячі разів перевищує відстань від Землі до Сонця, а маса центральної зірки перевищує сонячну в 25 разів. Знахідка може стати підтвердженням гіпотези про механізм виникнення надмасивних зірок шляхом поступового поглинання речовини аккреційних дисків, що бистро обертаються.