UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені розповіли про шкоду цукру для здоров'я людини

Вживання великої кількості цукру погіршує кровообіг.

Вчені з Копенгагенського університету заявили про те, що прийом в їжу великої кількості солодких продуктів або вживання великої кількості солодких напоїв негативно позначається на кровообігу окремих тканин і органів. Про висновки дослідників повідомляється на сайті університету.

В експерименті вчених взяли участь 12 здорових чоловіків, які споживали по 225 грамів цукру щодня. В кінці кожного дня дослідники вивчали циркуляцію крові, поки вони сідали на стілець або піднімали ногу. В результаті було встановлено, що через два тижні експериментів у кінцівки почало надходити на 12% менше крові. На думку дослідників, подібним чином починають страждати серце і мозок і з плином часу ситуація погіршується.

Як відзначають дослідники, об'єм солодкого напою в половину літра, який людина вживає час від часу, не завдає суттєвої шкоди здоров'ю, якщо вона в цілому дотримується правильного харчування і в раціоні присутня велика кількість фруктів і овочів. Разом з тим, шкоду, яка завдається судинам при постійному вживанні цукру, можна порівняти з швидким старінням. Це збільшує ризик серйозних захворювань, якими зазвичай хворіють люди похилого віку. На відновлення функцій кровоносної системи у випробовуваних пішли два тижні після закінчення експерименту.

Раніше повідомлялося про те, що вчені винайшли універсальні ліки від хвороб мозку. Ці ліки розбивають бляшки в мозку у мишей, заражених хворобою Альцгеймера або Паркінсона, і покращують когнітивні і запам'ятовуючі функції мозку тварини.