UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені розповіли про причини вимирання шерстистих носорогів

Раніше вимирання тварин пов'язували з поширенням людей і їхнім мисливським способом життя.

Вчені зі Стокгольмського університету секвенували ДНК 14 шерстистих носорогів і з'ясували, чому вимерли ці тварини. Раніше вважалося, великі тварини давнини вимерли через поширення людей і їхній мисливський способ життя, але тепер виявилося, що це не так, повідомляє «Популярная механика».

За словами дослідників, вимирання шерстистих носорогів було пов'язане з потеплінням. Вчені відзначають, що популяція цих тварин залишалася «стабільною і різноманітною» всього за кілька тисяч років до зникнення з Сибіру. Ймовірно, шерстисті носороги вимерли тоді, коли температура піднялася занадто високо для виду, який був адаптований до холоду.

У ході дослідження вчені вивчили ДНК, яку витягли зі зразків тканин, кісток і шерсті скам'янілих останків. За словами провідного автора дослідження Лава Далена, раніше вважалося, що люди з'явилися в Сибіру 14-15 тисяч років тому. Тобто, приблизно в той час, коли вимерли шерстисті носороги.

«Нещодавно було зроблено кілька відкриттів набагато більш древніх місць проживання людини, одному з яких 30 тисяч років. Тому зниження чисельності шерстистого носорога не сильно збігається з першою появою людей у ​​цьому регіоні», - зазначив Дален.

Проаналізувавши ДНК тварин, вчені змогли оцінити різноманітність їхнього виду за тисячі років до вимирання. Виявилося, що після збільшення чисельності популяції на початку холодного періоду близько 29 тисяч років тому вона лишалася незмінною.

Дані ДНК також виявили генетичні мутації, які є результатом адаптації до більш холодного клімату. Це говорить про те, що цей вид був більш пристосований до холодного сибірського клімату, і, можливо, зменшення популяції відбулося, як раз через короткий пріод потепління, відомий як Беллінгське потепління.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Раніше археологи виявили останки 60 мамонтів на місці будівництва аеропорту в Мехіко. Минулого року недалеко від цього місця вчені вже знайшли пастки, побудовані людьми, в які потрапили мінімум 14 тварин.