UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені розповіли про часті міграції мастодонтів

Вимерлі тварини постійно "подорожували" через зміни клімату.

Міжнародна група вчених вивчила ДНК мастодонтів і прийшла до висновку, що вони були завзятими «мандрівниками». На думку дослідників, ці тварини постійно мігрували через зміни клімату. Це піднімає питання про те, чому мастодонти вимерли близько 11 тисяч років тому, якщо вони могли переміститися в регіони з більш підходящими умовами, повідомляє «Популярная механика».

У ході дослідження вчені розшифрували геном 33 мастодонтів. Це дозволило визначити, що тварини часто долали екстремальні відстані у відповідь на потепління клімату і танення крижаних щитів.

За словами вчених, епоха плейстоцену, в кінці якої вимерли тварини, представляла собою тривалу поїздку на «американських гірках». Льодовикові періоди чергувалися з відлигою, під час якої крижані щити відступали. Такі теплі періоди стимулювали зростання лісів, які манили тварин кількістю їжі. Коли ж наступали холоди, рослинність гинула, і тваринам доводилося переселятися.

Вчені також з'ясували, що генетична різноманітність мастодонтів була дуже низькою. «Це завжди сигнал небезпеки для хребетних видів. Якщо ви втрачаєте генетичну різноманітність, ви втрачаєте здатність реагувати на нові умови», - заявив один з авторів дослідження Грант Зазула. Можливо, саме з цієї причини ці великі тварини вимерли.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: На місці будівництва аеропорту у Мексиці знайшли останки 60 мамонтів

Раніше вчені із Стокгольмського університету секвенували ДНК 14 шерстистих носорогів і з'ясували, чому вимерли ці тварини. Вважалося, великі тварини давнини вимерли через поширення людей і їхній мисливський спосіб життя, але тепер виявилося, що це не так.