UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені розповіли про походження гамма-променів у центрі Чумацького Шляху

У центрі галактики знаходиться загадкова "пастка".

Вчені заявили про те, що в центрі Чумацького Шляху знаходиться "пастка" невідомого походження, яка "гальмує" космічні промені, повідомляє NASA.

У ході дослідження вчені об'єднали дані, отримані за допомогою телескопа Fermi і наземної обсерваторії H. E. S. S., і встановили, що загадкові гамма-промені з центру Чумацького Шляху з'являються за межами центральних регіонів галактики, а потім сповільнюються в результаті взаємодії з хмарами газу.

"Космічні промені надвисоких енергій проводять у центрі Галактики набагато більше часу, ніж ми вважали раніше, і тому вони сильніше впливають на гамма-світіння Галакики, ніж припускали наші колеги", - заявив Альфредо Урбано з Національного інституту ядерної фізики в Трієсті.

Пояснити, чому космічні промені потрапляють у "пастку", дослідники поки не можуть. На даний момент відомо лише те, що їхнє джерело розташовується поруч зі надмасивною чорною дірою в центрі галактики.

Раніше вчені встановили, що сліди на диску Чумацького Шляху з'явилися в результаті зіткнення з іншою галактикою. На думку дослідників, галактика пройшла крізь Чумацький Шлях близько 500 мільйонів років тому, і зараз знаходиться на відстані 300 тисяч світлових років від нашої галактики, продовжуючи віддалятися зі швидкістю близько 200 кілометрів на секунду.