UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені розповіли про незвичайні обставини виверження вулкана на Гаваях

Раніше подібні обставини не спостерігалися.

Американські вчені заявили про те, що виверження вулкану Кілауеа на Гаваях було безпрецедентною вулканічною подією, оскільки відбувалося в умовах, які не спостерігалися раніше. Як повідомляє Naked science, дослідники з'ясували, що утворення кальдери відбулося не так, як передбачалося.

Кальдера – улоговина, яка з'явилася в результаті виверження – опустилася приблизно на 500 метрів углиб, а процес її утворення відбувався в кілька етапів. Крім того, дослідників здивував факт того, що підземні води не зіграли значної ролі у вибухах, які відбувалися під час руйнування кальдери. Вони були викликані тиском поршневого типу, що виникає в результаті кожної дефляції.

Крім того, виявилося, що у частину моря, куди потрапила велика кількість розплавленої лави, життя повернулася через 100 днів. Виявилося, залізобактерії скористалися моментом і "оселилися" у потоках лави. Вчені також знайшли докази гідротермальної активності в тих районах. Це спостереження важливе, оскільки раніше вважалося, що на це потрібно більше часу.

Раніше вчені заявили про те, що вулкан в Єллоустоні може прокинутися вже в найближчі кілька десятків, а не сотень років, як передбачалося раніше.