UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені розповіли про наслідки "великого сонячного мінімуму" для клімату Землі

Сонце почне випускати менше ультрафіолетового випромінювання, що сповільнить глобально потепління.

Вчені заявили про те, що до середини ХХІ століття Сонце досягне "гранд-мінімуму" і буде випускати менше ультрафіолету, що призведе до сповільнення глобального потепління, повідомляє Naked science.

У низці 11-річних циклів активності Сонце час від часу проходить через періоди "гранд-мінімумів", коли напруженість його магнітних полів знижується, плями з'являються вкрай рідко, а ультрафіолетове випромінювання, що досягає Землі, мінімально. Поява "гранд-мінімумів" нерегулярна і, мабуть, пов'язана з випадковими процесами, які розвиваються в магнітосфері зірки.

У ході нового дослідження вчені оцінили можливу силу наступного "гранд-мінімуму" і відповідне зниження інтенсивності УФ-радіації, що надходить на Землю від Сонця. В результаті було встановлено, що в період наступного "великого сонячного мінімуму" інтенсивність УФ-випромінювання може бути на 7% нижче звичайних значень на мінімумі 11-річних циклів. А це потягне за собою серйозні наслідки для клімату Землі.

Зменшення потоку УФ-променів сповільнить утворення озону і температурний градієнт стратосфери, що відобразиться в зміні патернів вітрів в нижніх шарах атмосфери. У період Маундерівського мінімуму 1645 - 1715 років Європа переживала період помітного похолодання, тоді як на Алясці і півдні Гренландії, навпаки, потепліло.

Дослідники підкреслюють, що наступний період "гранд-мінімуму" відбудеться вже найближчим часом і дещо сповільнити глобальне потепління, але не скасовує його зовсім.

Нагадаємо, 6 вересня на Сонці був зареєстрований найпотужніший за 12 років спалах.