UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені розповіли, як забруднення повітря підсилює грози і блискавки

Дрібні частинки, які створюються при спалюванні палива або при лісових пожежах, можуть стимулювати грози і блискавки.

Вчені з Массачусетського технологічного інституту запропонували механізм, завдяки якому забруднення атмосфери може посилювати грози і блискавки. Ключову роль в цьому відіграє підвищення вологості, повідомляє Naked science.

Метеорологічний моніторинг показує, що останнім часом частота гроз і блискавок зростає. Це пов'язано не тільки з глобальним потеплінням, а й із забрудненням атмосфери. На супутникових знімках океану видно, що частіше і яскравіше за все блискавки спалахують уздовж найбільш завантажених морських шляхів.

Тепер же вчені запропонували механізм, який показує, яким чином аерозолі підсилюють грози і блискавки. Зважені в повітрі частинки служать центрами конденсації вологи, полегшуючи зростання крапель і утворення хмар. Однак якщо концентрація аерозольних часток досить велика, злиття крапель ускладнюється. Вони залишаються не надто великими, не можуть пролитися дощем і накопичуються в тому ж обсязі в більшій кількості. Піднімаючись вище, вони потрапляють в менш вологі шари атмосфери, де починають випаровуватися.

Чим посушливіше оточуюче повітря, тим сильніше випаровування - і тим сильніше охолоджується сама хмара, в результаті сповільнюючи свій підйом. Але якщо повітря також несе достатньо вологи, випаровування ускладнене, хмара майже не охолоджується і рухається вгору активніше, створюючи всі умови для виникнення блискавок. Саме це, на думку вчених, і відбувається. Постійне надходження в атмосферу аерозольних часток насичує оточуючі обсяги повітря вологою. Це ускладнює випаровування крапель при підйомі на висоту. Добираючись вище, вони замерзають - і вже тут тертя і удари міріад крижинок ведуть до виникнення грози.

Дослідники провели комп'ютерне моделювання цих процесів в обсязі атмосфери 128 на 128 кілометрів, змінюючи концентрацію аерозолів, температуру і вологість хмар і повітря. Виявилося, що низькі хмари, насичені летючими частинками, які не випаровувалися так легко і піднімалися набагато вище, лише потім віддаючи воду. Створений при цьому шар вологого повітря створював умови для більш стрімкого підйому нових крапель - і виникнення гроз.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Понад 7% смертей в Україні пов'язані з забрудненням повітря

Раніше американські вчені зіставили метеорологічні дані і медичну статистику і підтвердили чутки про те, що грозова погода підвищує ризик загострення респіраторних захворювань. Особливо часто зі скаргами до лікарів звертаються літні люди.