UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені розповіли, як стародавні єгиптяни готували кольорові чорнила

Дослідники з'ясували, навіщо єгиптяни додавали до чорнила свинець.

Міжнародна група вчених з'ясувала, яким чином древні єгиптяни отримували кольорові чорнила. Зокрема, дослідники з'ясували, навіщо вони додавали в чорнило свинець, повідомляє Naked science.

Найбільш ранні приклади письма чорнилом датуються періодом близько 3200 року до нашої ери. Папіруси, написані чорнилом, виявили в Стародавньому Єгипті. При цьому, стародавні єгиптяни використовували два основні кольори: червоний і чорний. Чорним кольором був написаний основний текст, а червоним виділяли заголовки і ключові слова.

У 2017 році вчені вивчили склад червоної групи чорнил, в яку увійшли помаранчеві і рожеві. В основному вони складалися з натуральних інгредієнтів, таких як охра. В ході нового дослідження вчені використовували потужний рентген, щоб вивчити найдрібніші деталі письма давньоєгипетських папірусів з храму Тебтуніс.

У результаті дослідники знайшли в чорнилі свинець. Оскільки його сполуки були строго визначеними, вчені прийшли до висновку, що свинець був доданий не в якості барвника, а як осушувач. «Сушарки» на основі свинцю запобігають надмірному розтіканню фарби або чорнила по поверхні паперу або папірусу.

Вчені припустили, що у староєгипетського чорнила був складний рецепт, а свинець використовувався в ньому в тонко подрібненому, розчинному стані. Цікаво, що карбоксилати свинцю були виявлені і в староєгипетських косметичних засобах. Але найдивніше, що схожими методами для осушення олійної фарби користувалися європейські живописці в XV столітті, тому стародавні єгиптяни явно випередили свій час.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Археологи знайшли в Туреччині незвичайний «зміїний» вівтар

Раніше французькі вчені вивчили мумії ібісів та інших птахів, які були знайдені в гробницях долини Нілу і прийшли до висновку, що стародавні єгиптяни не виводили їх, а ловили диких пернатих і приносили в дар богам. Можливо, це призвело до скорочення кількості птахів на території Єгипту.