UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені розповіли, як мозок бабусь реагує на онуків

Літні жінки люблять онуків більше, ніж своїх дітей.

Вчені з Еморійського університету США з'ясували, як мозок бабусь реагує на онуків. Дослідникам вдалося науковим шляхом довести, що жінки похилого віку люблять онуків більше, ніж власних дітей, повідомляє Naked science.

У дослідженні вчених взяли участь 50 жінок, які мали хоча б одного онука у віці до 12 років. Вони розглядали фотографії своїх дітей та онуків, а також знімки незнайомих дітей та дорослих. Вчені стежили за роботою мозку бабусь за допомогою МРТ. Виявилося, що коли жінки бачили зображення онуків, у їхньому мозку активувалися області, пов'язані з емоційною емпатією.

Це означає, що бабусі прагнуть зрозуміти почуття дітей своїх дітей. Тобто, радість онуків викликає у них радість у відповідь, а смуток - смуток у відповідь. Під час перегляду фотографій дітей активувалися ділянки, пов'язані з когнітивною емпатією.

Читайте також: Вчені змогли стерти спогади з мозку миші

Емоційна емпатія відрізняється від когнітивної. У першому випадку людина здатна відчувати те, що й інша людина, а в другому – розуміти, що вона відчуває і з яких причин. Тобто, емоційна емпатія передбачає глибший емоційний зв'язок, ніж когнітивна.

«У маленьких дітей, ймовірно, розвинулися риси, що дозволяють маніпулювати не лише материнським мозком, а й мозком бабусь. Доросла дитина не має таких же «милих» рис обличчя, які є у онука, тому втрачає перевагу перед літніми жінками. Наші результати – це додатковий доказ існування у мозку глобальної системи батьківського піклування», – заявив провідний автор роботи професор антропології Джеймс Ріллінг.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше психологи з Бангорського та Лондонського університетів розповіли, як люди сприймають свою зовнішність. Виявилося, що те, як ми сприймаємо самі себе, значною мірою залежить від того, як людина сприймає свою особистість.