UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені розповіли, чому змії стали отруйними

Змії навчили виробляти токсин для нападу.

Вчені з Університету Суонсі з'ясували, чому змії стали отруйними. Як повідомляє Naked science, виявилося, що змії навчилися виробляти токсин не для захисту, а для нападу.

Щорічно від укусів отруйних змій гине близько 100 тисяч осіб. На даний момент існує понад 700 видів, які не полюють на людей і нападають тільки в якості самозахисту. Завдяки цьому люди і інші тварини намагаються триматися подалі від змій. Разом з тим, досі біологи не могли сказати, для чого саме вони почали застосовувати отруту спочатку: для захисту або нападу.

Відповісти на це питання вчені вирішили в новому дослідженні. За словами дослідників, ключовою особливістю "оборонного токсину" повинна бути висока швидкість розвитку больового шоку, оскільки тільки в такому випадку хижак швидко припинить напад. Якщо ж отрута діє поступово, вона не буде корисною для захисту.

Дослідники провели онлайн-опитування серед фахівців-герпетологів, а також людей, що працюють з отруйними зміями в живій природі, і просто любителів, що захоплюються їхнім утриманням в неволі. Загалом опитування охопило більше 400 осіб з різних країн.

У результаті були отримані знання про 600 укусів отруйних змій і про те, як розвивалися при цьому больові відчуття. Виявилося, що лише невелика частина з них відразу викликала різкий біль. Наприклад, смертельно небезпечний індійський крайт кусає так безболісно, що його укуси бувають майже непомітні і часто приймаються за цілком нешкідливі, поки не стане занадто пізно.

Більш того, глянувши на положення змій, укуси яких призводять до таких результатів, на загальному еволюційному дереві цієї групи, біологи помітили, що якщо в одного виду з'явився укус, що викликає сильний біль, то у його видів-"нащадків" ця риса швидко слабшає.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше група вчених під керівництвом дослідників з Каліфорнійського університету в Ріверсайді виявили істоту, що була загальним предком усіх відомих на сьогоднішній день тварин, включаючи людину. Схожа на черв'яка істота жила на Землі близько 555 мільйонів років тому.