UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені розповіли, чому кити змінюють гучність свого співу

Сині кити переключаються з нічного співу на денний.

Група вчених зі Стенфордського університету спостерігала за синіми китами і з'ясувала, чому ці тварини змінюють швидкість свого співу. Виявилося, що кити переключаються з нічного співу на денний, і змінюють гучність звуків на час міграції, повідомляє Naked science.

Дослідники вивчали синіх китів в північно-східній частині Тихого океану. Вони порівнювали звуки, які тварини видають в різний час доби, протягом декількох місяців. Для запису пісень вчені використовували передові технології, а на деяких особин встановили спеціальні мітки. Запис звуків китів проводили протягом п'яти років.

Виявилося, що звуки тварин змінювалися в певні періоди часу. Влітку гучність їхнього співу поступово зростала. Найгучнішими пісні були в жовтні і листопаді, коли кити видавали звуки в основному ночами.

Після кожного піку звукової активності, у міру того як кити починали мігрувати в більш теплі води, вони співали частіше днем, а не вночі. Так відбувалося в усі роки спостережень. Тому вчені вважають, що зміна варіацій китових пісень пов'язана з міграціями, а не з шлюбним спілкуванням, як вважалося раніше.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Вчені пов'язали здатність тварин відчувати магнітне поле з бактеріями

Раніше вчені з Університету Дюка провели спостереження за дзьоборилами, які мешкають на півночі Атлантичного океану, і з'ясували, що ці китоподібні проводять під водою за одне занурення близько години. А рекордний нирок може тривати 3,5 години.