UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені розкрили таємницю щорічних спалахів дитячої смертності в Індії

Причиною захворювання дітей виявилися плоди лічі.

Вчені заявили про те, що їм вдалося з'ясувати причину спалахів загадкового дитячого захворювання, які протягом 20 років відбувалися в індійському місті Музаффарпур. Причиною смерті дітей стали ягоди лічі, які в незрілому вигляді містять токсини, небезпечні для життя людини. Висновки вчених були опубліковані в журналі Lancet.

З 1995 року лікарі всього світу намагалися встановити причину загадкових дитячих смертей. Щороку в середині травня, у найбільш спекотний час року, у кількох сотень дітей, здорових ще вчора, розвивалися сильні судоми і гостра енцефалопатія (ураження головного мозку), і вони впадали в кому. Близько 40% з них незабаром помирали. У липні, з початком дощів, епідемія припинялася так само раптово, як і почалася.

Вчені досліджували 400 хворих дітей і не виявили у них ніяких слідів інфекцій або токсичних речовин у крові. Не було у них і теплового удару. Разом з тим, у більшості дітей був зафіксований низький рівень глюкози в організмі. Чим нижчим був рівень глюкози, тим більшою – ймовірність смерті в результаті захворювання. Також при опитуванні батьків вдалося з'ясувати, що всі вони протягом останньої доби перед хворобою їли лічі, причому більшість з них - на голодний шлунок.

Все це зрештою призвело до розгадки. В сечі хворих дітей виявилися дві токсичних речовини: гіпогліцин і метиленциклопропілгліцин. Ці речовини містяться у незрілих плодах лічі і, потрапивши в організм, блокують глюконеогенез - процес синтезу глюкози з невуглеводних сполук. Саме тому у дітей, що поїли лічі на голодний шлунок - тобто тих, що і так мали низький рівень глюкози в крові - рівень глюкози в результаті падав до смертельно небезпечного рівня. Діти, які поїли перед вживанням лічі, захворювали з набагато більш низькою ймовірністю.

Сезонність спалахів дитячої смертності збігалася з сезоном дозрівання плодів лічі. На регіон міста Музаффарпур припадає 70% всього індійського врожаю лічі і, починаючи з травня, все населення їсть плоди.

У 2015 році, коли став зрозумілим зв'язок між смертями і вживанням лічі на голодний шлунок, місцеві лікарі попросили батьків простежити за тим, щоб діти не їли лічі, не поївши перед цим іншої їжі, і постаратися скоротити кількість лічі, які вони з'їдають. В результаті цих простих заходів дитяча смертність впала за рік до менш 50 випадків у порівнянні з сотнями щорічних смертей у попередні 20 років.

Раніше повідомлялося про те, що вчені виявили випадки зараження хворобою Альгеймера. Хвороба була занесена в організм разом з гормонами росту людини. Таким чином розслідування встановило, що медичні процедури можуть бути джерелом зараження смертельною хворобою, яка до цього вважалася незаразною.