UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені розкрили таємницю радіоактивності диких кабанів у Німеччині

Справа не лише в аварії на Чорнобильській АЕС.

Відомо, що дикі кабани на південному сході Німеччини містять високі концентрації радіоактивного цезію, який широко поширився навколишнім середовищем після аварії на Чорнобильській АЕС у 1986 році. З того часу рівень радіоактивності знизився в інших тварин, але загадковим чином зберігся у цих, що відомо як «ефект кабанів».

Нове дослідження показало, що в цьому винні також випробування ядерної зброї, проведені в середині ХХ століття. І обидва ці джерела продовжують заражати кабанів через їхній раціон, повідомляє Science Alert.

Читайте також: Як ядерні погрози, а не зброя, сформували війну в Україні – Bloomberg

Кремезні кабани з бивнями (Sus scrofa) здаються здоровими, але небезпечно високі рівні радіоактивного цезію, виявлені в деяких з них, скоротили полювання на тварин заради м'яса і сприяли розширенню їх популяції.

Після ядерної аварії чи вибуху радіоактивні матеріали, викинуті у довкілля, становлять значну загрозу для екосистем. Після чорнобильської аварії, що сталася 37 років тому, сталося збільшення радіоактивного забруднення цезієм, особливо цезієм-137, період напіврозпаду якого становить близько 30 років.

Але період напіврозпаду набагато стабільнішого ізотопу, цезію-135, становить близько двох мільйонів років. Він також може бути отриманий за допомогою атомного поділу. Згідно з попередніми дослідженнями, співвідношення цезію-135 та цезію-137 може визначити, звідки взявся цезій; високе співвідношення вказує на вибухи ядерної зброї, а низьке співвідношення вказує на ядерні реактори як їхнє ймовірне джерело.

Вчені проаналізували м'ясо 41 дикого кабана, яке було зібрано в 11 регіонах Баварії у період з 2019 до 2021 року. У 88% випадків рівні радіоактивного цезію в них були вищими за поріг, установлений законодавством Німеччини.

Використовуючи співвідношення цезію-135 та цезію-137, дослідники визначили, що випробування ядерної зброї відповідальні за 12–68% забруднень зразків.

«Усі зразки демонструють ознаки змішування. Опади від ядерної зброї та [Чорнобиль] змішалися на баварській землі, максимуми викидів яких розійшлися приблизно у 20–30 років», — заявили вчені.

За словами дослідників, їжа кабанів, яка багато в чому складається з трюфелів, увібрала радіоактивне забруднення з обох джерел.

У січні журнал «Бюлетень вчених-ядерників» зробив традиційний щорічне символічне переведення стрілок Годинника Судного дня. Цього разу їх перевели на 10 секунд уперед, тепер вони показують 90 секунд до півночі, що символізує символічний кінець світу.