UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені розкрили секрет утворення "пилових дияволів" на Марсі

Підтримку вихорам надає різниця температур поверхні Марса.

Вчені визначили механізм формування "пилових дияволів" - пилових вихорів на Марсі, які можуть досягати декількох десятків метрів завширшки і декількох сотень метрів у висоту. На думку дослідників, тінь, яку відкидають вихори, призводить до швидкого охолодження дрібних часток. Ці частки вихору легше залучати в рух і набирати силу. Про дослідження вчених повідомляє видання New Scientist.

Пилові вихори на Марсі в десятки разів перевищують подібні явища на Землі. Вони несуть загрозу для апаратів, які працюють на поверхні Червоної планети, хоча в 2005 році один з них очистив від піску сонячні панелі марсохода Spirit, що дозволило йому повернутися до роботи.

Ці вихори піднімають вгору значну кількість часток, для чого в умовах розрідженої атмосфери Марса потрібні ураганні швидкості. Як заявив Герхард Вурм, "умови "пилових дияволах" – рівно на кордоні здібностей піднімати частинки, і найменша допомога "з боку" справляє помітний ефект". На думку Вурма і його колег, підтримку "пиловим дияволам" надає різниця температур між нагрітим Сонцем грунтом і пилом, який опинився в тіні вихору.

Читайте також: Марсохід Opportunity зробив фото одного з найбільш крутих схилів на Марсі

Вчені провели експеримент із запаяною капсулою, яку скидали з 110 метрової вежі, побудованої спеціально для експерименту. Вчені стежили за рухом часток за допомогою камери в умовах з лазерним підігрівом або без нього. За їхніми оцінками, легкість, з якою вони відривалися від сусідок, без освітлення виявилася на порядок вище, ніж з ним.

На думку Герхарда Вурма і його колег, щось подібне відбувається і в околицях марсіанських "пилових дияволів". Увібравши в себе невелику кількість пилу, такий вихор починає відкидати тінь. При майже відсутній на планеті атмосфері температура в тіні падає дуже швидко. Остигаючи, порошинки починають легше відриватися і підніматися вгору, додатково збагачуючи вихор і посилюючи тінь. Такий позитивний зворотній зв'язок дозволяє "дияволам" набирати виняткову силу і, можливо, призводить до виникнення по-справжньому грізних марсіанських пилових бур.

У вересні 2015 року фахівці NASA провели прес-конференцію, під час якої розповіли про те, що знайшли свідчення існування рідкої води на поверхні Марса. Пізніше агентством було представлене анімаційне відео, яке моделює рух потоків води на Червоній планеті.