Вчені з Університету Дьюка заявили про те, що ракові клітини здатні змінювати свій метаболізм, що дозволяє їм поширюватися по організму і захоплювати інші органи. Зокрема, дослідникам вдалося виявити, що вторинні злоякісні пухлини, які походять з патогенних тканин в товстому кишечнику, використовують фруктозу печінки для свого зростання, повідомляє MedicalXpress.
Вчені виявили, що в дефектних клітинах в метастазах включаються ті гени, що були менш активні в первинній пухлині. При цьому профілі експресії ДНК в печінці відрізняються від таких в легенях, що вказує на те, що ракові клітини пристосовуються до нового специфічного середовища. Наприклад, посилювалася діяльність генів (такі, як ALDOB), що відповідають за розщеплення цукру фруктози, який у великих кількостях зустрічається в кукурудзяному сиропі та оброблених харчових продуктах. Це дає клітинам можливість швидко ділитися і поширюватися.
За словами дослідників, результати роботи допоможуть створити методи терапії невиліковних метастазуючих пухлин та запобігання їхнього виникнення.
Раніше повідомлялося про те, що українські вчені винайшли протираковий засіб на основі чорних антарктичних дріжджів Nadsoniela nigra. Дослідження українських вчених-мікробіологів можуть допомогти в боротьбі з раком.