UA / RU
Підтримати ZN.ua

Учені просять посилити правила «гігієни» для кораблів, які прибувають до Антарктиди

На кораблях, що прибувають до Антарктиди, «мандрують» живі організми, здатні порушити біологічну різноманітність материка.

Кораблі, які прибувають із понад 1500 портів до Антарктиди, становлять загрозу первісній морській екосистемі материка. Про це свідчать результати дослідження діяльності наукових, рибальських та туристичних судів, які регулярно відвідують Антарктиду, передає ВВС.

Загроза полягає в тому, що до корпусів кораблів під час подорожі прикріплюються різні живі організми (включаючи мідій, черепашок, крабів та водоростей), які можуть вижити в Антарктиді. Якщо вони почнуть розмножуватися в Антарктиді, там порушиться хімічний склад води та харчові ланцюжки, внаслідок чого деякі місцеві тварини почнуть вимирати.

Британська антарктична служба закликає покращити протоколи біобезпеки щодо захисту антарктичних вод: це означає частіший огляд корпусів кораблів за допомогою камер та їхнє очищення.

Читайте також: Нідерландські студенти вирушать до Антарктиди, щоб побудувати безпілотний «антарктидохід»

За даними Міжнародної асоціації антарктичних туроператорів, протягом сезону 2019-2020 років Антарктиду відвідало понад 70 тисяч людей. І хоча пандемія порушила роботу галузі, ця кількість неухильно зростає з 1950-х років.

На початку 2021 року вчені пробурили антарктичний шельфовий льодовик Фільхнера-Ронне на південному сході моря Уедделла та виявили під ним невідомі раніше форми життя.