UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені прогнозують катастрофічне підвищення рівня моря

До 2100 року рівень моря може піднятися на 38 сантиметрів.

Міжнародна група вчених заявила про те, що при збереженні нинішніх темпів викидів парникових газів танення льодів Антарктиди і Гренландії до 2100 року призведе до підйому рівня моря на 38 сантиметрів. І це не рахуючи підйому, який вже відбувся через глобальне потепління, повідомляє NASA.

Тала вода з льодовиків відповідальна за приблизно третину від загального зростання рівня моря. Раніше прогноз Міжурядової групи експертів зі змін клімату показував, що танення льодовиків Гренландії може призвести до підйому рівня моря на 8-27 сантиметрів за 2000-2100 роки, а Антарктиди - на 3-28 сантиметрів.

У ході дослідження вчені вивчили два можливих сценарії: з високим рівнем викидів парникових газів і низьким. Підрахунки показали, що при високому рівні викидів крижаний щит Гренландії буде відповідальний за підйом рівня моря на дев'ять сантиметрів, а при низькому - на три сантиметри. Внесок же Антарктиди становитиме 7,8 сантиметра при кращому сценарії і 30 сантиметрів - при гіршому.

Таке зростання призведе до руйнівних наслідків у всьому світі, включаючи посилення штормових нагонів і почастішання повеней в регіонах, де проживають сотні мільйонів людей.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Раніше вчені з'ясували, що льодовий щит Гренландії, який є другим за величиною, в 2019 році втратив рекордні 532 мільярда тонн льоду. Тільки в липні розтануло 223 мільярда тонн льоду.