UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені припустили існування фотосинтезуючих мікроорганізмів у хмарах Венери

Крізь хмари планети пробивається сонячне світло.

Вчені з Каліфорнійського державного політехнічного університету в Помоні заявили про те, що сонячне світло, що пробивається крізь хмари Венери, може підтримувати фотосинтез в шарах хмар. Крім того, хімічні умови можуть бути сприятливими для життя мікроорганізмів, повідомляє Phys.org.

За словами провідного автора дослідження Ракеша Могула, середні і низькі шари хмар Венери отримують сонячну енергію, подібну з поверхнею Землі. Як і на нашій планеті, гіпотетичні фототрофи в атмосфері Венери можуть мати доступ до сонячної енергії протягом дня.

Крім того, фотосинтез може відбуватися і вночі завдяки термальній і інфрачервоній енергії, що виходить від атмосфери і поверхні. В такому випадку, енергія світла буде доступна для мікроорганізмів і внизу, і нагорі хмар.

Щоб виміряти нічний фотосинтезуючий потенціал Венери, дослідники порівняли потоки фотонів, які виходять від гарячої поверхні і атмосфери планети з гідротермальними джерелами Землі. Виявилося, що венеріанські потоки фотонів перевищують ті, які були виміряні в фототрофних умовах на Землі при слабкому освітленні.

Вчені також з'ясували, що після проходження крізь атмосферу Венери сонячне світло втрачає більшу частину шкідливого для життя ультрафіолетового випромінювання.

У ході попередніх досліджень вчені з'ясували, що хмари Венери занадто сухі для підтримки життя. Але Могул і його колеги з'ясували, що в них можуть бути присутніми нейтралізовані форми сірчаної кислоти, наприклад, біосульфат амонію. А це означає, що в хмарах присутньо набагато більше води, ніж передбачалося в попередніх дослідженнях.

«Рівні кислотності і води в хмарах Венери можуть знаходиться в межах прийнятного діапазону для зростання мікроорганізмів на Землі, в той час як постійне освітлення передбачає, що хмари планети можуть бути придатні для життя. Ми вважаємо, що хмари Венери стануть відмінною мішенню для місій з виявлення життя», - заявив Могул.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Космічний апарат BepiColombo зміг записати звук сонячного вітру на Венері

Раніше вчені ідентифікували на поверхні Венери 37 вулканічних структур, які недавно були активними і, ймовірно, залишаються активними досі. Це означає, що планета все ще є геологічно активною, а не «сплячою», як вважалося до цього.